Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93245 resultaten


ID: 15924 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Bellestraat (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallenkerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd Kasteeldreef. Deels bewaard kerkhof omgeven door beuken en gracht ten zuiden. In oorsprong, romaanse kerk zonder transept en toren (?). Vermoedelijk eind 13de eeuw, bouw van vroeggotische middentoren waarbij de zijbeuken langs de toren doorliepen.


ID: 15925 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Bellestraat (Alveringem)
Wegkapel "Onze-Lieve-Vrouw van Troost" of "Kattekapel". De eerste kapel zou volgens de legende van de drie ridders (zie Weegschede nummer 1) gebouwd zijn circa 1200. De volkse benaming "Kattekapel" zou destijds ontleend zijn aan de aanroeping tegen ziekten van kleine huisdieren.


ID: 92096 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

Bellestraat (Alveringem)
De bouwer van het orgel is Jean-Joseph van der Haeghen (Rijsel), in 1774-1775. De orgelkast is van Ign. de Vosselle (Sint-Winoksbergen). In 1821 heeft een herstelling plaats; in 1843 herstelt Ch.-L. Neuville (Rexpoëde) de blaasbalg; vanaf 1845 voert Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) diverse kleine werken uit, nadien komt Henri Waeles (Izenberge) het orgel onderhouden. In 1948 nieuwe wijzigingen door J. Loncke (Esen).


ID: 132033 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van scherpe hulst bij kerkhof Gijverinkhove

Bellestraat (Alveringem)
Het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Petrus te Gijverinkhove is rondom volledig afgesloten met een geschoren hulsthaag. De haag is traditioneel onderhouden door ze te scheren en de gaten dicht te vlechten.


ID: 213250 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Bellestraat (Alveringem)
Gedenkzuil ter herinnering aan de militaire doden uit de Eerste Wereldoorlog van Gijverinkhove. Dit gedenkteken is het werk van L. Tanghe uit Brugge.


ID: 15926 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 1 (Alveringem)
Aan de straat gelegen, oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met gekasseid voetpad. Straatzijde afgezet met doornhaag, populieren en wilgen.


ID: 15928 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
Mooi ingeplant ten oosten van de kerk. Gelegen in een nog grotendeels omwalde tuin. Ten westen, toegangspoortje onder luifel. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1775 door middel van muurankers in linker zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw.


ID: 132035 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. De op stam gezette taxus is er één van.


ID: 132036 | Landschappelijk element

Vlechthaag van taxus als afsluitingshaag in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog een relict van een uitgegroeide vlechthaag van taxus die als groene afsluiting werd aangeplant.


ID: 132037 | Landschappelijk element

Buxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog restanten van enkele in vorm gesnoeide buxusboompjes.