Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 300777 | Bouwkundig element

Dorpskom Ename

Abdijsteeg, Abdijstraat, Beaucarnestraat, Enameplein, Lijnwaadmarkt, Lotharingenstraat, Martijn van Torhoutstraat, Paardemarktstraat, Sint-Laurentiusstraat, Sint-Salvatorsstraat, Wallestraat, Zwijndries (Oudenaarde)
De dorpskom van Ename ontwikkelde zich als zuidoostelijke uitbreiding van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven en door toedoen van de latere abdij.


ID: 27094 | Bouwkundig element

Stadswoning in art-decostijl

Einestraat 11 (Oudenaarde)
Rijhuis met aangepaste voorgevel in art-decostijl van 1936. Oorspronkelijk diephuis met voortopgevel, rechts met brandgangetje. Heden lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadelda met overwegend gecementeerd parement.


ID: 27188 | Bouwkundig element

Architectenwoning Gilbert Decordier

Kattestraat 4 (Oudenaarde)
Rijhuis in nieuwe zakelijkheid uit het interbellum, gebouwd als eigen woning door architect Gilbert Decordier in 1938. Gele bakstenen gevel met twee bouwlagen gemarkeerd door verspringende horizontale en verticale volumes, onder plat dak.


ID: 27242 | Bouwkundig element

Brouwerij De Maene

Markt 27 (Oudenaarde)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte gevel, vermoedelijk daterend van 1669, zie sporen van aangebracht jaartal op cartouches in geveltop. Hersteld in 1920 na oorlogsschade. Bak- en zandstenen gebouw met gecementeerde en geelgeschilderde gevel.


ID: 27350 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Zakske 2 (Oudenaarde)
Lagere meisjesschool, opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk oorspronkelijk beraapte, nu bakstenen gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannendak. In het perspectief van de straat gelegen schoolgebouw in eclectische stijl met rechtertravee uitlopend in trapgevel, opgetrokken onder leiding van aannemer F. Colpaert in 1913. Links ervan poortgebouwtje met trapgevel, toegang tot speelplaats.


ID: 27149 | Bouwkundig element

Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Hoogstraat 10, 20-24 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke locatie van het oud klooster der grijze zusters, hier gevestigd in 1454 en afgeschaft volgens decreet van Jozef II van 1783. De verschillende huizen werden omgevormd tot schoollokalen met deels volledige nieuwbouw of vernieuwbouw aan de straatzijde en nieuwe schoolgebouwen in de tuinen, reikend tot de vroegere stadsomwalling. In achterbouw oudste schoolgebouwen voor de beroepsschool en middelbare school, respectievelijk opgericht in 1923 en 1937.


ID: 27265 | Bouwkundig element

Huis Hostellerie La Pomme d'Or

Markt 62 (Oudenaarde)
Op de rooilijn vooruitspringende bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; volgens iconografische documenten vroeger een twee bouwlagen hoog gebouw met centraal dakvenster tussen voluutvormige vleugelstukken onder driehoekig fronton en steil zadeldak tussen zijtrapgevels, volgens bouwplan van 1845 verbouwd tot huidige gevel.


ID: 27036 | Bouwkundig element

Café 't Roosje

Bergstraat 13 (Oudenaarde)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak, uit de 17de eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw met aangepaste tuitgevel met overkragende bovenverdieping op korfbogen rustend op vernieuwde voluutconsoles.


ID: 27152 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 16 (Oudenaarde)
Herenhuis met empire getinte voorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde, horizontaal gemarkeerde voorgevel met imitatievoegen onder de imposten, puilijst en geprofileerd cordon op merkwaardige Bourgondische hoofdjes ter hoogte van onderdorpels op de bovenverdieping.


ID: 27288 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Nederstraat 60 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk winkelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw onder steil zadeldak; sinds 1928 mansardedak met klimmend dakvenster en centrale deur geflankeerd door hoge rechthoekige winkelramen met roedeverdeling.