Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 79373 | Bouwkundig element

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 30292 | Bouwkundig element

Stedelijk oorlogsgedenkteken

Coomansstraat (Ieper)
Stedelijk oorlogsgedenkteken, ontworpen door stadsarchitect Jules Coomans in 1924 en uitgevoerd door beeldhouwer Aloïs De Beule uit Gent tussen 1924 en 1926.


ID: 207835 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eloois

Sint-Elooisplein (Waregem)
Georiënteerde hallenkerk, opgebouwd uit een eind 12de- of begin 13de-eeuwse romaanse toren, een in het begin van de 17de eeuw herbouwde, noordelijke zijbeuk met neogotische aanpassing van 1898-1902 en een neogotische, zuidelijke zijbeuk van 1898-1902.


ID: 58967 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie en omgevende kloostertuin, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin; architect Antoine Dugardyn is medeontwerper van de pandgang.


ID: 87220 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Schuiferskapelle-Dorp (Tielt)
Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "Kapel van Hulswalle" bevindt. Kerk opgetrokken op een rechthoekig grondplan, met een vierzijdige westtoren. Driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën, koor met halfronde sluiting, geflankeerd door vierkante aanbouwen van sacristieën. Materiaalgebruik: volledig opgebouwd in donkerrode baksteen. Leien zadeldaken en torenspits.


ID: 91180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hadrianus

Handzameplein (Kortemark)
Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920 naar vooroorlogs model (toestand 1887-1894) naar ontwerp van architect Thierry Nolf. De kerk is omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en bekiezelde paden.


ID: 140006 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Kortrijk

Kortrijk (Kortrijk)
Deze zone omvat de historische stadskern van Kortrijk.


ID: 16814 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.


ID: 88214 | Bouwkundig element

Sint-Eligiuskerk

Markt 1 (Oostkamp)
Parochiekerk van Ruddervoorde, toegewijd aan Sint-Eligius of Sint-Elooi. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk met pseudo-transept gerealiseerd in verschillende bouwfases, maar vandaag hoofdzakelijk te dateren in de periode 1878-1884 en de jaren 1920. De onderste geleding van de kerktoren dateert mogelijk uit de 13de of 14de eeuw.