Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 13421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.


ID: 32776 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat (Mesen)
Oorspronkelijk de abdijkerk van de benedictinessen van Onze-Lieve-Vrouw met aanleunend pand en overige abdijgebouwen. De kerk werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de opruiming van het puin ontdekt men de nog deels bewaarde romaanse crypte. Men kiest voor een archeologische reconstructie. Na de voltooiing van de crypte, volgt de wederopbouw van de bovenkerk naar ontwerp van architect C. Patris. Hij inspireert zich op de oorspronkelijke romaanse constructie, wat leidt tot een neoromaanse kruiskerk waarvan slechts de kruisingstoren herinnert aan het vertrouwde vooroorlogse beeld. Inwijding in 1938.


ID: 7132 | Bouwkundig element

Hotel André Dumont

Lange Leemstraat 57 (Antwerpen)
Herenhuis in neogotische stijl gebouwd in opdracht van geoloog en mijnbouwkundige André Dumont, ontdekker van het Kempense steenkoolbekken, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1878, uitgevoerd in 1879-1883.


ID: 84065 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Schoolstraat (Berlare)
De Sint-Jozefkapel werd in 1933 gebouwd in opdracht van het echtpaar Steeman-Baeten in art-decostijl naar ontwerp van Adrien Bressers. Het betreft een kapel op een rechthoekig grondplan met vlakke sluiting, onder een steil zadeldak met rode leipannen. Opmerkelijk metselwerk met blokverband van uitsluitend strekken recht boven elkaar.


ID: 77559 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Looveren

Ter looverendreef 10-12 (Zelzate)
Het voormalig ‘Goed ter Loven’ wordt gevormd door twee hoeven langs de Ter looverendreef, daterend van rond 1636 en 1842.


ID: 29455 | Bouwkundig element

Provinciaal Hof

Markt 3 (Brugge)
T-vormig gebouw in neo-Brugse stijl met representatieve westvleugel als dominant, centraal element van de oostelijke Marktzijde; de oostelijke achtervleugel met vergaderfunctie is omgeven door een kleine binnenplaats en tuin aansluitend bij die van de ambtswoning van de gouverneur; in de zuidwestelijke oksel van beide vleugels bevindt zich het deels ingebouwde trappenhuis met de staatsietrap.


ID: 36618 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Schelderodeplein (Merelbeke)
De dorpskerk is vanouds excentrisch ingeplant ten opzichte van de dorpskern. In kern gotische kerk uit 14de-15de eeuw, waarvan onder meer de toren resteert. De kerk werd aangepast in de 18de eeuw en werd vergroot en hersteld vanaf 1877 in neogotische stijl, naar ontwerp van architect August Van Assche. Ommuurd rechthoekig kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 49012 | Bouwkundig element

Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. De plattegrond ontvouwt een vrijstaand, vierkant complex met vier vleugels geschikt rondom een smalle rechthoekige binnenplaats; de westelijke vleugel bevat de oude lakenhal, het belfort en stadhuis, in kern daterend uit de 14de eeuw; de andere vleugels werden in 1924 opgetrokken ter vervanging van de 19de-eeuwse vleugels.


ID: 70143 | Bouwkundig element

Het Iepenhof

Zavelhoek 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met omwald opperhof en niet omwald neerhof. Naar verluidt was het een voormalige abdijhoeve. Opperhof toegankelijk via een bruggenhoofd, met hooghuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder steil zadeldak blijkens de laatgotische typologie teruggaand op de 15de of 16de eeuw. Bij de opkamer sluit rechts een lager huisgedeelte aan, in kern wellicht terug tot de 17de of de 18de eeuw. Ten zuiden, neerhof met lage losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met centrale mestvaalt. Soldatenbarak van de Eerste Wereldoorlog van 1917.


ID: 79373 | Bouwkundig element

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.