Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2939 resultaten


ID: 76289 | Bouwkundig element

Klooster

Landsdijk 70 (Assenede)
Klooster van de zusters bernardinnen, opgericht in 1897 door de zusters van Bassevelde samen met een kleuter- en lagere school rechts ervan. In 1908-10 werden de bestaande gebouwen verhoogd met een bouwlaag en kregen hun huidige uitzicht. In 1939 werd links van het kloostergebouw een kapel aangebouwd onder plat dak.


ID: 76292 | Bouwkundig element

Hoeve

Landsdijk 73 (Assenede)
Hoeve op een met gras begroeid erf met boomgaard, toegankelijk via een breed ijzeren hek aan betonnen pijlers, opklimmend tot begin 19de eeuw. Boerenwoning van vier traveeën onder pannen zadeldak met verankerde gecementeerde erfgevel met rechthoekige vensters met bewaard houtwerk en luiken.


ID: 76076 | Bouwkundig element

Hoeve

Lindekenstraat 2 (Assenede)
Hoeve van het voor de streek kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op erf afgesloten met twee ijzeren hekken aan betonnen stijlen, gelegen op de splitsing met de Fonteinestraat. Het boerenhuis klimt op tot minstens 18de eeuw. Ten westen op het erf ingeplant bedrijfsgebouw met restanten van oude schuur.


ID: 76357 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Muikemstraat 18 (Assenede)
Boerenwoning met voortuintje, toegankelijk via ijzeren hek aan betonnen stijlen in imitatieboomstammen. Bakstenen huis van één bouwlaag met lijstgevel met dubbelhuisopstand onder zadeldak, volgens het kadasterarchief van 1927.


ID: 76095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Trieststraat 142 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door vernieuwd ijzeren hek aan nieuwe bakstenen stijlen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden op erf en haaks op de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, parallel aan woonhuis, ruim bedrijfsgebouw van elf traveeën met schuur en stallen.


ID: 79074 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 34 (Avelgem)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers met ijzeren hek, ten noordoosten het woonhuis van zes traveeën en ten zuidwesten de schuur. Bewaarde handpomp voor het woonhuis.


ID: 79039 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning

Bouvriestraat 1 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplante jachtopzienerswoning, laag volume van witbeschilderde baksteen van de straat afgesloten met een smeedijzeren hekken gevat tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 79042 | Bouwkundig element

Goed te Bouvrie

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.


ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 79082 | Bouwkundig element

Herenhuis

Doorniksesteenweg 16 (Avelgem)
Herenhuis met 19de-eeuwse kern, thans in gebruik als restaurant en feestzaal zogenaamd "REGENCY". Rechts van de woning, ijzeren hek met pijlers, kasseiweg doorlopend tot in de Leopoldstraat. Pilastergevel met vernieuwd parement. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.