Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

327 resultaten


ID: 300191 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag van meidoorn

Briegdenstraat (Lanaken)
De hoogstamboomgaard is gelegen in de Briegdenstraat te Veldwezelt (Lanaken). De noordelijke en westelijke zijde zijn begrensd door een afsluitingshaag van meidoorn.


ID: 308952 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Briegdenstraat (Lanaken)
De es is gelegen in de Briegdenstraat te Veldwezelt (Lanaken). Hij markeert de hoek van een voormalige hoogstamboomgaard.


ID: 300005 | Landschappelijk element

Lindeboom bij muurkapel

Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.


ID: 131179 | Landschappelijk element

Twee geknotte haagbeuken als hoekbomen

Blomstraat 26 (Lede)
Twee geknotte haagbeuken staan achteraan het erf en markeren er de kadastrale grenzen. Het zijn mooi ontwikkelde exemplaren met een beeldbepalend karakter.


ID: 300034 | Landschappelijk element

Lindeboom met boomkapel

Nerumweg 1 (Lede)
Langs de Nerumweg, in de scherpe hoek van een woonkavel, staat op een apart perceel een opgaande linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.


ID: 300033 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom met boomkapel

Solegemweg (Lede)
Langs de Solegemweg, in de hoek van een weide, staat een geknotte linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.


ID: 24314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Calvarie met lindes

Groene Jagerstraat 8 (Ledegem)
Calvarie op kunstmatig heuveltje beschaduwd door twee lindebomen. Gecementeerd kruis geflankeerd door beelden van Maria en Johannes, opgericht op basement van gecementeerde puinsteen, trap van kasseistenen; vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 302522 | Landschappelijk element

Knoteiken als hoekbomen

Steenstraat, Varenbergstraat (Lennik)
Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens.


ID: 130944 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom

Tombergstraat (Lennik)
Deze zomereik (Quercus robur) bevindt zich op de grens van een akker en het landelijk woongebied langs de Tombergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik).


ID: 131433 | Landschappelijk element

Taxusrelict van verdwenen boerenerf

Dorpstraat 23 (Lierde)
Oude taxus bij de noordwestelijke hoek van een inmiddels verdwenen boerderij. De taxus heeft naar Vlaamse normen een zéér zware stamomtrek van 470 cm (gemeten op een hoogte van 20 cm boven het maaiveld, 1982). Dit is volgens BELTREES, de databank van de Belgische Dendrologische Vereniging, de dikste en vermoedelijk ook de oudste taxus van Vlaanderen. Het is nu niet meer zo duidelijk op het terrein, maar de taxus is hoogstwaarschijnlijk aangeplant als hoekboom en dit om een moeilijke en/of omstreden kadastrale situatie te fixeren.