Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

188 resultaten


ID: 17048 | Bouwkundig element

Herberg

Gouden-Hoofdstraat 2 (Veurne)
Vermoedelijk voormalige herberg volgens puilijst met spoor van verdwenen uithangbord. Type afspanning van herberg met achterliggend schuurtje en kleine stal. Alleenstaand hoekhuis bij Boonakkerstraat.


ID: 130843 | Landschappelijk element

Geleide lindenrijen kerkhof Avekapelle

Kerkstraat (Veurne)
Een enkele en soms dubbele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Michiel. Alle lindebomen zijn geleid en hebben een hoogte van circa 450 cm. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 73 bomen aanwezig. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 132456 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat, Oostvleterendorp (Vleteren)
Een enkele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus. Alle lindebomen zijn geleid en gekandelaard. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 29 bomen aanwezig. Het betreft hier een goed bewaard en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 131896 | Landschappelijk element

Twee leiperen tegen gevel Huis Peters

Daal 5 (Voeren)
De twee leiperen staat tegen een zuidelijk georiënteerde gevel van het Huis Peters. Ze hebben een stamomtrek van 56 cm en 60 cm. De leibomen zijn kunstmatig gevormde fruitbomen, geplant met een welbepaalde functie voor fruitproductie. De geleide kunstsnoeivormen zijn beeldbepalende objecten.


ID: 37648 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kinkenberg 24 (Voeren)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gerestaureerd.


ID: 304855 | Landschappelijk element

Vier geknotte haagbeuken

Komberg (Voeren)
De vier geknotte haagbeuken staan op een perceelsgrens op het talud van de weg Komberg. De zuidelijke knotboom heeft een omtrek van 314 cm (gemeten op 80 cm hoogte). Enkele oude gesteltakken zijn zijwaarts geleid. De meer noordelijk gelegen knotbomen hebben een omtrek van 260 cm en 208 cm (gemeten op 150 cm) met een knothoogte van 3 m.


ID: 131709 | Landschappelijk element

Geleide lindenrij bij gemeenteschool

Teuven-Dorp 61 (Voeren)
De geleide linden staan ten zuidwesten van de voormalige gemeenteschool van Teuven. De gesteltakken van de bomen worden in één vertikaal vlak beheerd. De linden werden aangeplant als zonne-en regenscherm.


ID: 207742 | Bouwkundig element

Flanders Field American Cemetery

Wortegemseweg (Waregem)
Amerikaanse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd in de jaren 1921-1922 en ingehuldigd in 1937. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een ruitvormig grondplan, met centraal een gedenkkapel waarrond symmetrisch vier perken en vier paden aangelegd zijn. Behalve het toegangspad leiden de drie andere paden naar drie urnen die opgesteld staan in afzonderlijke delen van de tuin. Het ontwerp van de begraafplaats en kapel zijn het werk van Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, Pennsylvania. Landschapsarchitect van dienst was J. Greber, Parijs. Andere architecturale elementen zijn van de hand van A. Bottiau, Parijs.


ID: 134018 | Landschappelijk element

Kasteelpark Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.


ID: 130888 | Landschappelijk element

Cirkel van geleide linden bij meiboomkruis

Hemelhofweg (Wevelgem)
Een onverharde weg in het verlengde van de Hemelhofweg, langs weerszijden beplant met een dubbele bomenrij, leidt door het bos naar het Meidoornkruis. Het gietijzeren kruis wordt omgeven door een cirkel van zes geleide lindes.