Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2785 resultaten


ID: 89016 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Amandusparochie

Hoornstraat 7 (Beernem)
Pastorie gebouwd circa 1863 naar ontwerp van architect Buyck en gesitueerd ten noorden van de kerk. Gelegen binnen een omwalling en toegankelijk via een brug voorzien van een smeedijzeren leuning eindigend bij een bakstenen eenvoudig toegangsgebouw.


ID: 89021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Reigerlo met park

Hulstlo 2 (Beernem)
Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de Brugse bankier Felix Dujardin in de jaren 1846-1847. Volgens het kadaster gebouwd circa 1852. Sterk symmetrisch opgebouwd gebouw in sobere neogotische stijl. Hoofdgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen + entresol. Het park werd gelijktijdig of kort nadien aangelegd.


ID: 89024 | Bouwkundig element

Waterkasteel

Kasteeldreef 3 (Beernem)
Het waterkasteel maakte oorspronkelijk deel uit van het kasteel van Beernem dat in 1971 werd afgebroken. Het wordt weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een pachterswoning. In 1899 wordt dit volume volgens het kadaster verbouwd in opdracht van baron Snoy-de Vrière. Het kasteeltje is gedeeltelijk over de slotgracht gebouwd en wordt door gemetselde bogen en pijlers, die in het water staan, gedragen.


ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lanier

Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.


ID: 89270 | Bouwkundig element

Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein

Markt (Beernem)
Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein.In 1917 werd eerst een bunker met vierkante plattegrond gebouwd. Om de bunker af te schermen van de Engelse verkenningsvliegtuigen lieten de Duitsers de bunker overkappen met een achthoekige kioskbasis.


ID: 216778 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Markt (Beernem)
Halfondergrondse betonnen militaire post centraal op de markt van Oedelem. Het betreft meer bepaald een Duitse bunker, die vermoedelijk in het najaar van 1917 is opgetrokken in functie van de Ortskommandantur Oedelem.


ID: 89056 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hontzocht

Reigerlostraat 6 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch in opdracht van baron Paul de Giey-Parmentier te midden een eind 18de- of vroeg 19de-eeuws rabattenbos met bewaarde centrale hoofddreef, dwarse zijdreven en percelen met opgehoogde bedden en greppels. Naar verluidt is het kasteel een kopie van het afgebrande kasteel Hontzocht van de familie de Giey te Lembeek bij Halle. Kasteel gelegen in een groot domein met beperkte parkaanleg in de onmiddellijke omgeving, restanten van een siertuin ten zuidwesten.


ID: 135010 | Landschappelijk geheel

Rijksweldadigheidskolonie Merksplas en omgeving

Beerse (Beerse), Merksplas (Merksplas), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
De Kolonie Merksplas is een voor het Vlaams Gewest uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als ‘onvrije’ weldadigheidskolonie. In 1823 werd de ’onvrije kolonie’ van Merksplas ontgonnen op de heide. Ze bood al snel onderdak aan ongeveer 600 bedelaars. In 1893 werd begonnen met het graven van de ringgracht, om ontsnappingen tegen te gaan. Deze ringgracht is nog grotendeels bewaard. Ook van het gebouwenbestand is heel wat bewaard gebleven (kerk, gebouwen van de huidige strafinrichting, boerderijen, bedrijfsgebouwen, schoolgebouw en personeelswoningen). Ook bijzonder is het kerkhof. Kenmerkend voor het landschap van dit gebied zijn verder het rastervormig drevenpatroon en de beboste percelen afgewisseld met akkerland. Het uitgestrekte en rustige geheel is een visueel zeer aantrekkelijk compartimentlandschap. De dendrologische waarde is groot.


ID: 305971 | Bouwkundig element

Turnhoutkanalstellung

Beerse (Beerse), Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout), Rijkevorsel (Rijkevorsel), Schoten (Schoten), Turnhout (Turnhout)
De 'Turnhoutkanalstellung' is een Duitse verdedigingsstelling uit de Eerste Wereldoorlog, die vanaf november 1916 was aangelegd langs het kanaal Dessel-Schoten-Turnhout. Aan de Oude Kom in Turnhout draaide de stelling weg van het kanaal in de richting van Corsendonk (Oud-Turnhout) en vormde ze een halve kringstelling ten oosten van Turnhout.


ID: 305940 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Duivenhoek (Beerse)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.