Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

227 resultaten


ID: 55616 | Bouwkundig element

Stedelijke Basisschool Astrid - Van Imschoot

Kroonlaan 18 (Oostende)
Stedelijke basisschool Astrid - Van Imschoot. Gebouwd in 1923-1926 vermoedelijk naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende) als gratis lagere jongens- en meisjesschool nr. 7 met bewaarafdeling. De school start onder de naam van de straat, Kroonlaan. De eerste jaren wordt les gegeven in barakken gelegen op de nog hoofdzakelijk braakliggende terreinen van de nieuwe wijk. In 1925 worden plannen en bestekken naar de Commissie van Openbare Werken gestuurd. Nergens in de notulen van de vergaderingen van de Gemeenteraad wordt een architect vermeld, waardoor hoogst waarschijnlijk de dienst van Auguste Verraert ook voor de plannen van dit openbaar gebouw heeft gezorgd.


ID: 56613 | Bouwkundig element

Basis- en kleuterschool

Schoolstraat 24 (Oostende)
Heropgebouwd in de jaren 1920. Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, flankerende lagere linker- en rechtervleugel van drie traveeën en respectievelijk één en anderhalve bouwlaag.


ID: 56699 | Bouwkundig element

School

Stokersstraat 10A, 12A (Oostende)
Basis- en kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege. Tot in 1975 kloosterschool van de Zusters van Sint-Jozef, hier in 1930-1931 opgetrokken na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen (1895-1899) aan de Fortstraat in de oude Vuurtorenwijk ten westen van de huidige Dokter Eduard Moreauxlaan. Herstellingswerken na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 56700 | Bouwkundig element

Basis- en Kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege en zaal Vuurtoren

Thomas Van Loostraat 34 (Oostende)
Tot in 1968, parochiale jongensschool gegroeid uit de kloosterschool, aanvankelijk met gemengd onderwijs, van de Zusters van Sint-Jozef opgericht in 1895 in de oude Vuurtorenwijk. 1908: bouw van een afzonderlijke jongensschool waarvan onderwijs vanaf 1912 verzorgd door de Broeders Van Dale, in 1924 opgevolgd door de Broeders van Liefde (tot 1949). Huidige school en feestzaal opgetrokken in 1930-1931 na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen in de oude Vuurtorenwijk.


ID: 56760 | Bouwkundig element

Kleuterschool

Violierenlaan 5 (Oostende)
Kleuterafdeling van stedelijke basisschool August Vermeylen, gebouwd in 1976 naar ontwerp van Ir. Arnold De Vos en architect Jan Lewyllie. Ruim complex met klasgebouw van drie bouwlagen, ondergrondse fietsenberging, sportzaal en zwembad, gelegen op vrij perceel tussen Schermplantenstraat en Violierenlaan. Betonskelet met bakstenen muren, strakke horizontale belijning in opbouw van de gebouwen, typerend lichtgroen glasgordijn van hoofdgebouw.


ID: 36626 | Bouwkundig element

Klooster Tota Pulchra

Dorp 50 (Oosterzele)
Klooster van de zusters apostolinnen van Gent, instituut zusters Onbevlekte Ontvangenis. Hoofdgebouw aan de straat met voorgevel van drie bouwlagen en zeventien traveeën, onder zadeldak, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw doch nog herkenbare oudere kern. Rechts neogotische bakstenen kapel van vier traveeën met driezijdige koorsluiting van circa 1910.


ID: 36829 | Bouwkundig element

Herenhuis

Pelgrim 50 (Oosterzele)
Oorspronkelijk een herenhuis, sinds 1866 godshuis voor ouderlingen, meisjes- en bewaarschool bediend door de zusters van Opbrakel. Het hoofdgebouw aan de straat, klooster en rusthuis, van twee bouwlagen en negen traveeën, bewaart het oorspronkelijk volume en de travee-indeling van een dubbelhuis uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw. Leien schilddak met klokkenstoel.


ID: 87908 | Bouwkundig element

Sint-Annaschool

Hertsbergsestraat 61 (Oostkamp)
School van de zusters apostolinnen, gebouwd in 1903 naar de ontwerpplannen van architect Alfons De Pauw. Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met mechanische pannen en ten noorden een aanpalende langwerpige éénlaagse vleugel van zeven traveeën onder een half schilddak met dito tegels.


ID: 27307 | Bouwkundig element

Lagere en bewaarschool

Remparden (Oudenaarde)
Voormalige lagere en bewaarschool onder leiding van de Zusters van de Heilige Kindsheid, volgens bouwvergunning van 1927 gebouwd naar ontwerp van architect A. Massez,


ID: 27392 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex

Wortegemstraat 2 (Oudenaarde)
Klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de gebouwen vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez. Neogotische bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond met ten zuiden aangebouwde kapel van twee traveeën met driezijdige apsis en traptorentje in de oksel.