Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 60129 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1934

Prinses Marie-Joséplein 20 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1934 naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk) gekenmerkt door gediversifieerd materiaal- en kleurgebruik. Erker uitlopend op cilinder waarop eertijds de vlaggenmast bevestigd was.


ID: 60123 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van 1932 in geometrische art deco

Prinses Marie-Joséplein 7-11 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing naar ontwerp van Alexander Meuleman(s) (Gent) van 1932, in geometrische art deco, zie volumespel door middel van doorgetrokken traveeën en erkers, materiaalgebruik, specifieke metselverbanden, gecementeerde zagetand en glas in lood.


ID: 60567 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Processiestraat 27 (Kortrijk)
Dubbelhuis met verankerde lijstgevel met eind 19de- begin 20ste-eeuwse cementering met schijnvoegen op recentere bakstenen plint. Horizontale belijning door middel van waterlijst en doorgetrokken onderdorpels.


ID: 60568 | Bouwkundig element

Villa

Processiestraat 29 (Kortrijk)
Villa uit de jaren 1920. Combinatie van volume met tuitgevel met bow window en een tweede volume met lijstgevel met portiek. Gediversifieerde geel-oranje baksteenbouw verfraaid met rode baksteen en simili-natuursteen op arduinen plint. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in bovenlicht.


ID: 60569 | Bouwkundig element

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).


ID: 60570 | Bouwkundig element

Huis 't Halvenberghe

Processiestraat 39 (Kortrijk)
Woonhuis van 1954 in rode baksteen met puntgevel onder sterk overkragend dak. In voortuin kruisbeeld beschaduwd door linden.


ID: 60571 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Linde

Processiestraat 70 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed ter Linde". Eerste vermelding in 1507 in een register "Acten en Contracten". In het Landboek Van Walle (1650) voorgesteld met een dubbele omwalling. De eerste omwalling omsloot het thans verdwenen kasteel, de tweede het kasteel en de hoeve. De hoeve vormde oorspronkelijk een gesloten complex met een tweeledige indeling: een zuidoostelijk opperhof met de thans nog nauwelijks herkenbare afgevlakte mote en ten noordwesten het nog bestaande neerhof.


ID: 60572 | Bouwkundig element

Hoeve Te Lours

Processiestraat 72 (Kortrijk)
De hoeve, voor het eerst vermeld in 1650, vormde het 3de achterleen van de heerlijkheid Te Walle. Open hoeve met vierkante opstelling bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf uit het einde van de 19de- begin van de 20ste eeuw. Ten noordwesten, het woonhuis gedateerd met gevelsteen "1907".


ID: 60130 | Bouwkundig element

Burgerhuis en magazijn van 1934

Proosdijstraat 21-23 (Kortrijk)
Burgerhuis met achterliggend magazijn van 1934, naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Beschilderde bakstenen lijstgevel met getoogde vensters. Links, lagere poorttravee bekroond door gebogen fronton.


ID: 60131 | Bouwkundig element

Stadswoning

Proosdijstraat 28 (Kortrijk)
Neoclassicistisch geïnspireerd enkelhuis met rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, oorspronkelijk met uitgewerkte sluitsteen, heden verdwenen.