1870 resultaten
ID: 14270 | Bouwkundig element
Merksemsebaan 280 (Wijnegem)
Omwald, nagenoeg rechthoekig kasteeltje, oostelijke voorgevel gemarkeerd door neogotisch polygonaal torentje, huidig uitzicht uit de 19de eeuw. Ten noorden koetshuis, uiterste travee gemarkeerd door puntgevels.
ID: 304310 | Landschappelijk element
Turnhoutsebaan (Wijnegem)
In het park bij het Wijnegemhof staat een oude solitaire lindeboom, het is een relict uit een dreef die op de Ferrariskaart (ca 1775) is ingetekend. Ook op de huidige kadasterkaart is de 18de-eeuwse situatie van de tuin, die dateert van voor de heraanleg in Engelse landschapsstijl (ca 1854), nog weergegeven en staat de boom precies in de hoek waar twee dreven elkaar raken. Deze veteraanboom is bijgevolg meer dan 250 jaar oud en is omwille van de verzwakte stambasis zwaar teruggesnoeid. De stam is voor het grootste deel weggerot en bestaat nog uit schilvormige stamfragmenten waarvan er twee over elkaar zijn geschoven.
ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.
ID: 305020 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Op de Heindonksesteenweg loopt een half verharde landbouwweg tussen de huizen door naar het zuiden. De weg gaat over in een zandweg die tussen open weilanden slingert en langs een grote knotwilg en via een tunnel onder de spoorlijn leidt. De landbouwweg volgt hier de Zwarte Beek en buigt dan af naar het zuiden om tenslotte te eindigen bij een weiland waar via een hek de weg aansluit op een recent woonblok. Deze veldweg is reeds aanwezig op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en wordt op de Poppkaart aangeduid als 'Kebbing Straatje'. De weg vormt de historische verbinding tussen de bewoning langs de steenweg, 'Haes Straet' op de topografische kaart van Vandermaelen, en het dorpscentrum van Blaasveld. Van bij de huizencluster slingerde deze veldweg tussen de akkerpercelen om uit te komen vlakbij de parochiekerk.
ID: 305023 | Landschappelijk element
Blaasveld, Willebroek (Willebroek)
Van op de Broekstraat leidt een half verharde weg het natuurgebied van het Blaasveldbroek in. De weg is aangelegd op een dijk en slingert tussen de Zwarte Beek en de Arkenbosloop. De weg loopt tussen graslanden enerzijds en moerasbos anderzijds en loopt tenslotte dood op de dijk langs de watersportbaan. Deze weg is aangelegd op een historische dijk die op de topografische kaart van Vandermaelen aangeduid wordt als 'Koore Dijk'. Het betreft een relict van het in cultuur brengen van de alluviale vlakte na de indijking van de Rupel in de late middeleeuwen. De weg is als beboomde dijk reeds aanwezig op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris.
ID: 305026 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Het Blaasveldbroek wordt in het zuidwesten begrensd door een half verharde weg die op de grens loopt tussen het moeras en de achtertuinen van het aangrenzend woongebied. De weg passeert langs de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Veertienbunders en loopt parallel met de Fonteinstraat die naar het Kasteel Blaasveld leidt. De weg sluit aan op de dijk die het kasteeldomein en de gracht in het noordoosten begrenzen.
ID: 305028 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Aan de rand van het Mezenbroek leidt een half verharde weg het broek in. De weg ligt op een dijkje en loopt tussen twee parallelle sloten en een dicht broekbos. Voorbij een open stuk grasland gaat deze weg over in een rechte toegangsdreef met langs weerszijden een rij opgaande zomereiken. De dreef leidt recht naar het Scheyvaertshof waarin een bezoekerscentrum is ondergebracht. Deze weg staat reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en Kabinetskaart van de Ferraris en liep van het Kasteel Blaasveld door het broek naar de hoeve, aangeduid als 'cense'. Het rechte karakter van de dreef en de verbinding met het kasteel doen vermoeden dat het een ontginningshoeve van het kasteel betreft die centraal in het broek werd ingeplant.
ID: 305034 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
In het verlengde van de Venusstraat loopt een kaarsrechte lindendreef naar het kasteel van Blaasveld. Het begin van de dreef wordt gemarkeerd door een monumentale toegangspoort met twee welkomstlindes. De onverharde dreef is langs weerszijden beplant met opgaande lindes waarvan twee derde recent werd heraangeplant. De dreef komt uit bij een private toegang tot het kasteeldomein. Deze dreef wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaart van Vandermaelen vormt de dreef een geheel met de huidige Venusstraat en wordt dit aangeduid als 'Avenue du Bois'. Deze dreef vormde een belangrijke tweede toegangsweg tot het kasteel Blaasveld. Zoals de 19de-eeuwse naam suggereert, zorgden de begeleidende bomenrijen voor een monumentaal karakter.
ID: 305072 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Op de kasteeldreef die van het kasteel Blaasveld naar het zuidoosten leidt, splitst een zijweg zich af en loopt tussen de akker- en weilandpercelen. Het betreft een onverharde landbouwweg die kaarsrecht doorloopt tot aan enkele hoeves van het gehucht Kleine Heide. Van op de weg zijn er mooie open zichten op de omliggende landbouwgronden. Deze veldweg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt hier door naar het noordwesten tot aan het kasteel van Blaasveld waar de weg aansluit op de dreven die verbinding geven met de weg naar het dorp Blaasveld. Op de Poppkaart staat deze weg aangeduid als 'Rommekens' en sluit aan op de 'Mechelse baan'. Naast de lindendreef vormt deze onverharde weg een alternatieve historische route naar Kleine Heide.
ID: 305120 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Van op de Kasteeldreef naar Blaasveld splitst een onverharde zijweg naar het zuiden af. De weg loopt kaarsrecht en biedt open zichten op de omliggende akkers om te eindigen bij de Mechelsesteenweg. De weg vervolgt aan de overkant van de steenweg als een verharde baan die naar de Kapel Onze-Lieve-Vrouw Gedurige Bijstand leidt. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris als monumentale dreef die rechtdoor loopt naar het zuiden tot aan Grote Heide. De Poppkaart bevestigt het belang van deze weg die hier wordt weergegeven als brede dreef met parallelle zomerwegen aan weerszijden. De topografische kaart van Vandermaelen duidt deze weg aan als 'Avenue'. Deze landbouwweg vormt een relict van het historisch drevennetwerk dat aangelegd was op en rondom het kasteeldomein Blaasveld.