Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1814 resultaten


ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hoogveld

Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.


ID: 209908 | Bouwkundig element

Oranjerie

Merkemveldweg 28 (Zedelgem)
Voormalige oranjerie met ten noorden een nieuw aangelegde tuin op de vroegere moestuinen van het kasteel zogenaamd "Baesveld". Heden gerenoveerd en in gebruik als woning, achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef. Hoger opgaand gedeelte met lagere vleugel in bruine baksteen van circa 1867 met flankerende serres aan oost- en westzijde. Aan de noordzijde met twee traveeën uitgebreid circa 1907. Hoger gedeelte onder schilddak (gesmoorde, Vlaamse pannen) met bekronende dakruiter en aan west- en oostzijde geleed door gevelhoge traveenissen met op de verdieping telkens twee rondboogvensters.


ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.


ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lisbona

Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.


ID: 210029 | Bouwkundig element

Hoeve Het Klokhof

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 76639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Denderdreve 53 (Zelzate)
Achterin gelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, haaks erop het dienstgebouw met schuur en stallen, toegankelijk via een geplaveide populierendreef.


ID: 305856 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
De toegangsdreef tot het Goed ter Looveren bestaat uit twee rijen van opgaande Canadapopulieren aan beide zijden van een met steenslag verharde weg.


ID: 305857 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
Een eikendreef, die de historische verbinding maakt langs het ‘Goed ter Loveren’ tussen Stoepe te Ertvelde en Zelzate, is aan de noordzijde voorzien van een enkele en aan de zuidzijde van een dubbele bomendreef. De dreefbomen zijn gesleund en vertonen een ruime takvrije stam. Ter hoogte van de toegangsdreef naar het Goed ter Looveren is de eikendreef over een lengte gekapt voor de aanleg van een gasvervoerleiding (S49). Verder is de dreef hier en daar vervaagd en als houtkant met hakhout en struiken aanwezig en lokaal zelfs op bepaalde plaatsen verdwenen.


ID: 77559 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Looveren

Ter looverendreef 10-12 (Zelzate)
Het voormalig ‘Goed ter Loven’ wordt gevormd door twee hoeven langs de Ter looverendreef, daterend van rond 1636 en 1842.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.