Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 213287 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van Poelkapelle van beide wereldoorlogen, onthuld op 28 juli 1929. Zuil geplaatst op een vierkante, bakstenen bloembak. De sokkel is meerdelig en geprofileerd en heeft een doorlopende kroonlijst bovenaan. Daarop staat een vierkante naar boven toe versmallende zuil piramidaal afgewerkt met doorlopende groef eronder.


ID: 215420 | Bouwkundig element

Muur van opgeheven Duitse militaire begraafplaats

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
De voormalige Duitse begraafplaats, nu een speelplein geworden, is gelegen langs de Brugseweg, ter hoogte van huisnummer 118, nauwelijks 100 meter ten zuidwesten van het gedenkteken voor Guynemer, in het centrum van Poelkapelle.


ID: 301313 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken vóór de Derde Slag bij Ieper ter hoogte van een opslagdepot dat ten noorden van de dorpskom van Sint-Juliaan was aangelegd. Deze zone lag toen op nauwelijks twee kilometer van de Duitse frontlijn, op 500 meter achter de Duitse tweede verdedigingslijn, de zogenaamde 'Albrechtstellung'.


ID: 213587 | Bouwkundig element

Duitse artilleriepost Cheddar Villa

Brugseweg 1 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse artilleriepost, opgetrokken vóór de zomer van 1917 in bestaande bakstenen gebouwen van een hoeve, die op Britse militaire stafkaarten wordt aangeduid met 'Cheddar Villa', op Duitse militaire stafkaarten met 'Falscher Hof Vanheule'.


ID: 44073 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugseweg 105 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 44130 | Bouwkundig element

School en onderwijzerswoning

Brugseweg 118-120 (Langemark-Poelkapelle)
Eenheidsproject, bestaande uit de onderwijzerswoning en gemeentelijke jongensschool, naar ontwerp van architect J. Dosveld (Brussel) van 1922. Schoolmeestershuis, midden tuin, aan straat afgezet met doornhaag. Achterliggende klasvleugel van twaalf traveeën en één bouwlagen onder zadeldak.


ID: 44131 | Bouwkundig element

Hoeve

Brugseweg 129 (Langemark-Poelkapelle)
Grote hoeve, naar verluidt in 1925 heropgebouwd, evenwel niet op de oorspronkelijke plaats; historiserende wederopbouw met overaccentuering van streekeigen karakteristieken, teruggaand op regionale hoevebouw.


ID: 44132 | Bouwkundig element

Eclectisch rijhuis

Brugseweg 152 (Langemark-Poelkapelle)
Rijhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het begin van jaren 1920.


ID: 44133 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kasteelhof

Brugseweg 188 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve bestaande uit imposant woonhuis gericht naar de straat en voorafgegaan door grote siertuin, en een schuur met wagenhuis en stallingen, ten westen van een deels verhard erf.


ID: 44134 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugseweg 245 (Langemark-Poelkapelle)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1923 in topstuk. Gele baksteenbouw op arduinen plint en arduinen sierelementen. Middenrisaliet uitlopend op dakvenster in een neobarokke halsgevel met vleugelstukken en topstuk onder gebogen fronton. Haakse stallen met wagenhuis in analoge stijl: rode baksteenbouw op gecementeerde plint onder zadeldak met dakvenster; getoogde muuropeningen.