Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86593 | Bouwkundig element

't Goed ten Hooghe

Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 86594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte veldesdoorns

Turkeijensteenweg (Pittem), Egemsesteenweg (Tielt)
Vermoedelijk 19de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Witgekalkt bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje met flankerende veldesdoorn.


ID: 86595 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Egemsesteenweg 98 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen en restant van walgracht aan de westzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); boomgaard aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). Woonhuis (1870) ten oosten van het erf, in baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Ten noorden en zuiden van het erf, parallelle bakstenen schuur en stal.


ID: 86596 | Bouwkundig element

Tweewoonst

Ervestraat 4 (Tielt)
Haaks op de straat ingeplante tweewoonst, gebouwd volgens kadaster in 1836 met enkele kleinere bijgebouwtjes aan de west- en zuidzijde. In de jaren 1920 wordt de tweewoonst verenigd tot één woonhuis. Langgestrekt eenlaagsvolume onder zadeldak. Aan westzijde, bepleisterde bakstenen aardappelkelder met rondboogtoegang.


ID: 86597 | Bouwkundig element

Hoeve

Ervestraat 10 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, doch mogelijk met oudere kern. Het woonhuis wordt in het interbellum uitgebreid. Lange oprit naar erf met losse verharding toegankelijk via metalen hek tussen betonnen pijlers. Aan noordzijde van het erf, eenlagig woonhuis met gecementeerde erfgevel onder zadeldak. Aan noordoostzijde, eenlaagse aangebouwde uitbreiding onder zadeldak met hogere nok. Parallelle verankerde bakstenen schuurstalvleugel en bakstenen bijgebouw onder zadeldak.


ID: 86599 | Bouwkundig element

Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Feestewegel 15 (Tielt)
Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat.


ID: 86600 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Feestewegel 22-28 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing van vier begin 20ste-eeuwse werkmanshuisjes. Verankerde baksteenbouw van telkens twee traveeën onder zadeldak van Vlaamse en mechanische pannen. Achtererf langs de Pieter Simonsstraat afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting met enkele bijgebouwtjes, onder meer klein stalletje onder zadeldak.


ID: 86601 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Feestewegel 38 (Tielt)
Woonhuis met voortuintje, gebouwd volgens kadaster in 1894 door Constant Simoens, landbouwer uit Tielt. Vrijstaand woonhuis met L-vormig grondplan op deels omhaagd perceel. Voortuintje omheind door fraai hoog smeedijzeren hek met gebogen belijning op laag bakstenen muurtje. Eenlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 86602 | Bouwkundig element

Reeks arbeiderswoningen

Feestewegel 40-50 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing van zes werkmanshuisjes in spiegelbeeldschema, gebouwd volgens kadaster in 1901 in opdracht van Hermenia Simoens uit Tielt. Verankerde baksteenbouw van telkens twee traveeën onder zadeldak.


ID: 86603 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop

Felix D'Hoopstraat (Tielt)
Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop. Oorspronkelijk geplaatst in de omgeving van de ouderlijke hoeve van Felix D'hoop aan de Deinsesteenweg, verplaatst in 1999 naar de huidige locatie aan "Den Bek". Opgesteld in rechthoekig bloemenperkje met natuurstenen dekplaten op bakstenen sokkel. Gietijzeren kruisbeeld met aan de voet natuurstenen gedenkplaat waaronder opschrift.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.