Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

274 resultaten


ID: 301179 | Landschappelijk element

Opgaande en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Landskoutersesteenweg, Neerstraat 2 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen bij een hoeve. Links een opgaande en rechts een gekandelaarde zomerlinde. Welkomstbomen worden per twee aangeplant, meestal lindes. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 36575 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw; ijzeren toegangshek tussen twee oude linden. Naar het zuidoosten georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak. Ten zuidwesten, gewitte bakstenen dwarsschuur met houten verankering.


ID: 301032 | Landschappelijk element

Geknotte haagbeuk en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Bij de erftoegang van een hoeve staan twee welkomstbomen. Twee verschillende soorten: een oude geknotte haagbeuk en een gekandelaarde zomerlinde. Beide bomen zijn traditioneel gesnoeid in functie van het aanmaken van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 301182 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes bij kerkhof Melsen

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Aan de noord-oostkant van het kerkhof rondom de Sint-Stephanuskerk komt in het verlengde van de kerkhofmuur, bij een gemetst poortje, een kerkwegel uit. Bij dit poortje staan aan de binnenkant van het kerkhof twee gekandelaarde lindes. Het zijn twee Hollandse lindes met stamomtrekken van bij de 2 m.


ID: 36474 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1803

Neerstraat 2 (Merelbeke)
Grote hoeve van het gesloten type, waarvan de schuur nu een afzonderlijke woning vormt, zie Landskoutersesteenweg nummer 37. Twee grote linden markeren de erftoegang aan de straat. Rechthoekige poort met doorrit in een bakstenen dienstgebouw van vier traveeën met zadeldak. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak; jaarankers 1803 in de linker zijpuntgevel.


ID: 131452 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de Hoeve Clays van Muntestede. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131453 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 90224 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met lindes

Sint-Amandstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd in 1945 en gelegen links van de erftoegang naar de hoeve nummer 10. Door lindes geflankeerde, roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met grote geschoorde dakoverstek waarin ingewerkt ijzeren kruis.


ID: 24143 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.