280 resultaten
ID: 131452 | Landschappelijk element
Ruspoel 14 (Merelbeke-Melle)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de Hoeve Clays van Muntestede. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 131453 | Landschappelijk element
Ruspoel 14 (Merelbeke-Melle)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 24143 | Bouwkundig element
Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.
ID: 301836 | Landschappelijk element
Zevergem (Nazareth-De Pinte)
Twee traditioneel gekandelaarde zomerlindes staan bij de ingang naar de kerk op het kerkhof. Aan de oost- en zuidkant van het kerkhof staat een bomenrij van 12 gekandelaarde zomerlindes die even oud zijn en op dezelfde wijze zijn gesnoeid.
ID: 303931 | Landschappelijk element
Veldstraat (Nazareth-De Pinte)
Bij de toegang tot het Kasteel van Welden aan de Veldstraat werden twee opgaande bruine beuken geplant. Deze imposante welkomstbomen markeren het begin van de monumentale toegangsdreef tot het kasteeldomein.
ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Weldendreef 1-3 (Nazareth-De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.
ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.
ID: 300906 | Landschappelijk element
Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Langs de straatkant staat een opgaande zomerlinde. Vermoedelijk deed deze linde dienst als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen boerderij.
ID: 9494 | Bouwkundig element
Kerkstraat 77 (Ninove)
Voorheen gesloten, heden U-vormige hoeve, belangrijk als volume in een beboomde omgeving. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen, golfplaten) gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Ten zuiden, boerenhuis van twee bouwlagen en drie traveeën ten zuiden (nok parallel met de straat); naar verluidt daterend van 1932.
ID: 36716 | Bouwkundig element
Meerlaanstraat 22 (Oosterzele)
Boerenerf ingeplant binnen een bocht van de straat met twee grote lindebomen die de toegang markeren. Ruim en lang boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.