Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91527 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Heulsestraat 29 (Lendelede)
Neoclassicistisch burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, met een roodbakstenen lijstgevel met sierankers, op tweede bouwlaag het jaartal "1912" vormend. Het tuinperceel ten zuiden van de woning wordt van de straat gescheiden door een lange tuinmuur in donkerrode baksteenbouw.


ID: 91528 | Bouwkundig element

Villa van 1940

Heulsestraat 91 (Lendelede)
Alleenstaande villa met art-deco-invloeden, opgericht in 1940 in opdracht van landbouwer O. Foulon-Vandaele die voor zichzelf een nieuwe woning laat bouwen ten zuiden van zijn hoeve "Rodemont" (nummer 89A). Ten noorden naast de woning ligt nog een voormalige cichoreiast.


ID: 91529 | Bouwkundig element

Villa Rodemont

Heulsestraat 96 (Lendelede)
Alleenstaande woning met cottage-invloeden, volgens kadaster opgetrokken in 1911. Vrijstaande woning van één bouwlaag onder schild- en zadeldak. Aan de straatzijde een houten vijfzijdige erkeruitbouw op bakstenen basis.


ID: 91535 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hulstemolenstraat 3 (Lendelede)
Rijwoning, vermoedelijke verbouwing uit 1934 van een woning uit 1904-1906, in opdracht van beenhouwer Remi De Lodder. Geelbakstenen eenlaagsbouw onder mansardedak.


ID: 91536 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Hulstemolenstraat 43, 49 (Lendelede)
Voormalig molenaarshuis van de 18de-eeuwse Groeningebergmolen, afgebroken rond het midden van de 20ste eeuw. De huidige molenaarswoning dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Rond 1890 wordt het molenaarshuis vergroot aan de noordzijde en uitgebreid met diverse aanbouwen aan de oostzijde. Molenaarshuis in verankerde eenlagige donkerrode baksteenbouw onder zadeldak, met een witgekalkte straatgevel van acht traveeën. Ten zuiden een aangebouwde stal onder lagere nok. Ten oosten van de woning een achtergelegen bijgebouwtje onder zadeldak, met de oostgevel in vakwerkbouw.


ID: 91537 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Hulstemolenstraat 49 (Lendelede)
Lourdesgrot, gelegen in de tuin van het zogenaamde Groeningeberghof. Begroeide grotformatie opgebouwd uit gecementeerde natuursteenblokken met centrale nis.


ID: 91534 | Bouwkundig element

Dorpswoning met magazijn

Hulstemolenstraat 7 (Lendelede)
Woning met magazijn, opgetrokken circa 1910 in opdracht van herbergier Arthur Dewulf. Roodbakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met aansluitend magazijn ten oosten daarvan, onder zadeldak in mechanische pannen; nieuwe gootlijst. Gevel gekenmerkt door sierankers.


ID: 91539 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Hulstsestraat (Lendelede)
Gelegen bij het de toegang tot het "Goed ten Hove". Naar verluidt gebouwd door de familie Loncke als dankbaarheid voor het verkrijgen van de leenbodem en het octrooi over de hoeve en grond in 1774. De eeuwenoude linde die de kapel flankeerde is in 1986 geveld.


ID: 91538 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ten Hove

Hulstsestraat 1 (Lendelede)
Historische hoeve Goed ten Hove, bestaande uit een boerenhuis uit 1926 en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site met oostelijk walgrachtrestant, die minstens opklimt tot het begin van de 16de eeuw. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in een vierkante constellatie rond het erf.


ID: 91542 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Ingelmunstersestraat (Lendelede)
Gelegen aan de erfoprit naar de hoeve Dewulf, thans Claerbout (Rozestraat 192, Ingelmunster). De kapel wordt weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847), maar komt nog niet voor op de Ferrariskaart (1770-1778). Pas bij een verkoop van de hoeve in 1910 wordt de kapel geregistreerd bij kadaster.