30839 resultaten
ID: 91571 | Bouwkundig element
Kuurnsestraat (Lendelede)
Gebouwd door de wijkbewoners van "De Knok" in 1979 ter vervanging van/ aandenken aan de Lourdesgrot van Jules Parmentier die in 1974 is gesloopt. Pijlerkapel in rode baksteenbouw onder zadeldakje in rode daktegels, ondersteund door consoles en geplaatst op een bredere basis.
ID: 91572 | Bouwkundig element
Kuurnsestraat (Lendelede)
Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën en gelegen op de flank van de Lendeleedse heuvelrug, op een hoogte van circa 42,5 meter. Een eerste kapel op deze plaats wordt vermoedelijk opgericht in de jaren 1640. De kapel wordt immers op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij.
ID: 91573 | Bouwkundig element
Kuurnsestraat (Lendelede)
Kapel, volgens het kadaster opgetrokken rond 1860 door landbouwers Piccavet-Algoedt. In 1958 registreert het kadaster een 'vergroting' van de kapel, wanneer een nieuwe voorgevel wordt toegevoegd. Kapel in witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde voorgevel in gele parementsteen met gebruik van bruine baksteen voor omlijsting, plint en afboording.
ID: 91574 | Bouwkundig element
Kuurnsestraat 64 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen. De hoeve ressorteerde onder de heerlijkheid Rodemont, waarvan het "Goed te Rodemont" (Heulsestraat) het foncier was. Stal met ruime dakoverkraging aan erfzijde, dwarsschuur aan westelijke zijde, bakhuis aan straatzijde.
ID: 91575 | Bouwkundig element
Kwadestraat 12 (Lendelede)
Opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Genoemd naar het leen "Ten Houtte", dat een achterleen was van "Cuerenbrugghe" of "ter Heule" in Kuurne, op zich een achterleen van het Hof van Meulebeke dat dan weer afhing van het leenhof van het Oud Kasteel van Kortrijk.
ID: 91576 | Bouwkundig element
Lampernisbeekstraat 6 (Lendelede)
Lampernishoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, namelijk een 19de-eeuwse schuur en bakhuis, en een boerenhuis mogelijk met oudere kern, gelegen op site opklimmend tot het midden van de 17de eeuw.
ID: 91577 | Bouwkundig element
Leenstraat 1 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen en voormalig poortgebouw met oudere kern, op een site die minstens opklimt tot de 15de eeuw. Gesitueerd in laaggelegen gebied nabij de grens met Izegem, aan de oorsprong van de Bossebeek.
ID: 91578 | Bouwkundig element
Lokbeekstraat 1 (Lendelede)
Solitair boerenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij (circa 1645) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven, daarbij is de hoeve ook bereikbaar vanaf de Groenstraat ten noorden. Quasi dezelfde afbeelding komt voor in een renteboek van 't Emelgemsche (1642).
ID: 91580 | Bouwkundig element
Manpadstraat (Lendelede)
Opgericht in 1872 door de hoeve-eigenaars, de steenbakkers- en landbouwersfamilie Vandeputte. Roodbakstenen kapel onder zadeldak in daktegels (nok schuin tegenover de straat), bekronend ijzeren kruis. Rondbogige houten vleugeldeur met kleine tralieopening, geflankeerd door pilasters.
ID: 91583 | Bouwkundig element
Manpadstraat (Lendelede)
Kapel uit de jaren 1940, ook gekend als "Leander Bruneels kapel", naar de oprichter van de kapel. Gelegen langs straatzijde in de tuin van hoeve "Berkenhof". Roodbakstenen kapel onder spits leien zadeldak met ijzeren kruis op de nok. Blauwgeschilderde lancetboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.