30839 resultaten
ID: 91622 | Bouwkundig element
Stationsstraat 61 (Lendelede)
Herenhuis van 1910, volgens kadaster gebouwd in opdracht van Emiel Neirynck-Holvoet, fabrikant en eigenaar van de gelijknamige textielfabriek in de Stationsstraat, naar verluidt voor zijn zoon Luciaan. De aanpalende achteruitgelegen conciërgewoning aan oostzijde is intussen afgebroken.
ID: 91612 | Bouwkundig element
Stationsstraat 7, 5A (Lendelede)
Voormalige gemeenteschool, thans in gebruik als jeugdhuis (en lokalen jeugdbeweging). Volgens de eerste organieke wet op het lager onderwijs (1842) wordt iedere gemeente verplicht een lagere school in te richten. De privéschool van Amand Hoornaert wordt daarop in 1845 omgevormd tot gemeenteschool. Drie roodbakstenen volumes onder een zadeldak in mechanische pannen, gelegen rondom een speelplaats die aan zuidelijke zijde wordt afgesloten door een muur. Aan west- en aan oostzijde, twee identieke, in spiegelbeeld gebouwde, eenlaagse volumes van acht traveeën, haaks op de straat gesitueerd.
ID: 91623 | Bouwkundig element
Stationsstraat 78 (Lendelede)
Diepergelegen eenlaagswoning, vermoedelijk uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Bruinbakstenen dubbelhuis onder zadeldak in mechanische pannen met getoogde muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk. Dubbele tandlijst onder de nieuwe gootlijst.
ID: 91624 | Bouwkundig element
Stationsstraat 80 (Lendelede)
Fabrieksgebouwen van de voormalige juteweverij en -spinnerij Neirynck-Holvoet, voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, enkele delen in kern mogelijk teruggaand tot het laatste kwart van de 19de eeuw. In 1879 laat de Kortrijkse fabrikant Felix Denucé in de Stationsstraat een fabriekje met woonhuis bouwen.
ID: 91625 | Bouwkundig element
Sterrekensstraat 11 (Lendelede)
Historische hoeve bestaande uit 19de- en begin-20ste-eeuwse landgebouwen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de 15de eeuw. De naam van de hoeve verwijst naar het paar rode sporen dat elke nieuwe eigenaar van de hoeve in de feodale periode aan de leenheer moest betalen.
ID: 91626 | Bouwkundig element
Sterrekensstraat 2 (Lendelede)
Historische hoeve met een verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Hoeve gemarkeerd door twee monumentale, loodrecht op de straat gesitueerde landgebouwen, namelijk een stal ten westen en schuur ten oosten, opgebouwd uit verankerde donkerrode bakstenen. Ten oosten van de schuur bevindt zich de restant van een zwingelarij.
ID: 91627 | Bouwkundig element
Sterrekensstraat 4 (Lendelede)
Genoemd naar het bos "de Vlugghe" dat zich eertijds ten noorden van de hoeve bevond. Historische hoeve voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse losstaande bestanddelen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.
ID: 91628 | Bouwkundig element
Stevenistenweg (Lendelede)
Open calvariekapel, geflankeerd door platanen en aangebouwd tegen voormalig bakhuis van hoeve nummer 2. Minimaal opklimmend tot de laatste decennia van de 19de eeuw, zie aanduiding.
ID: 91629 | Bouwkundig element
Veldbosstraat 10 (Lendelede)
Historische hoeve bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen waarvan schuur en woonhuis met oudere kern. De hoeve wordt al vermeld in 1362 als "Goed ter Hofstede", later verbasterd tot "Goed ter Hoochstede".
ID: 91637 | Bouwkundig element
Winkelsestraat 121 (Lendelede)
Alleenstaande woning in tuin, afgescheiden van de weg door een haag en toegankelijk via een ijzeren hek. In 1929 opgetrokken in opdracht van Vital Honoré-Samyn die ook de naastgelegen woning met smidse bouwde. Achtergelegen ouder woonhuis minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.