Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 51666 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Lichtervelde

Marktplaats 1-2 (Lichtervelde)
Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 zogenaamd "verbouwing" naar ontwerp van Arthur Degeyter (Oostende-Lichtervelde).


ID: 51670 | Bouwkundig element

Herenhuis

Marktplaats 10 (Lichtervelde)
19de-eeuws herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).


ID: 51671 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen van brouwerij Sint-Michiel

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
Brouwerijgebouwen van de voormalige brouwerij Sint-Michiel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw op L-vormige plattegrond, gelegen aan een gekasseide binnenkoer toegankelijk via ijzeren poort aan de Marktplaats en opgevat als een verankerde baksteenbouw op gepikte plint onder zadeldaken.


ID: 308083 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte walnoot bij brouwerij Sint-Michiel

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.


ID: 51672 | Bouwkundig element

Herberg Den Gouden Appel

Marktplaats 13 (Lichtervelde)
Herberg uit het vierde kwart van de 19de eeuw, hoorde bij de brouwerij "St.-Michiel; breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 51673 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekhuis

Marktplaats 19, Neerstraat 2 (Lichtervelde)
Eclectisch geheel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw met winkel- en woonhuis, inspringend tegenover de rooilijn. Hoekhuis van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak.


ID: 51667 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Marktplaats 6 (Lichtervelde)
Ten noordwesten van de Marktplaats, drie boerenarbeiderswoningen met voortuintje afgesloten door ijzeren hek; eveneens toegankelijk via de Burgemeester Callewaertlaan. Lage huizenrij van acht traveeën op gepikte plint en onder mank zadeldak.


ID: 51668 | Bouwkundig element

Brouwerswoning bij brouwerij Sint-Jacob

Marktplaats 7 (Lichtervelde)
Brouwerswoning, met naar verluidt kern uit de 18de eeuw, zie voorheen jaartal 1732 in poort; dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met parement uit de jaren 1930 volgens de 19de-eeuwse ordonnantie.


ID: 51669 | Bouwkundig element

Hoekherberg De Zwaan

Marktplaats 9 (Lichtervelde)
Aansluitend bij brouwerij Sint-Jacob. Hoekherberg van één travee + één afgeschuinde hoektravee + drie traveeën (Marktstraat) en twee bouwlagen onder afgesnuite, pannen bedaking.


ID: 51675 | Bouwkundig element

Gildenhuis

Marktstraat 19 (Lichtervelde)
Oorspronkelijk gildenhuis, zogenaamd "Ons Volkshuis", van het Algemeen Christelijk Vakverbond, in art-decogetinte stijl, van 1933 naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem), verbouwd in 1994 naar ontwerp van "N.V. Lannoo-Snoeck en partners" (Marke-Kortrijk). Voor de ingang, bronzen accordeonspeler van Ron Deblaere (Lichtervelde) als symbool van het Lichterveldse muziekleven.