Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 70218 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pollinkhovestraat 29 (Lo-Reninge)
Lage boerenarbeiderswoning in voortuin, daterend uit de 19de eeuw.


ID: 70212 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag, bomenrij en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen. Op het kerkhof is onder meer een oorlogsgedenkteken en een Brits militair ereperk terug te vinden. Over de vroegste geschiedenis van dit laatgotische bedehuis uit de 16de eeuw is bijzonder weinig geweten tot de brand van 1853. 1854-1858: heropbouw van de kerk naar voorgaand model onder leiding van architect P. Buyck, mits afwijkingen.


ID: 92092 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Bartholomeus

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Een voormalig orgel ging verloren in de brand van 17 mei 1853. Een nieuw orgel werd gebouwd door de gebroeders Petrus Albertus en Francis Loncke in 1856. In 1938 werden enkele wijzigingen aangebracht door Jos. en Pieter Loncke. Het instrument kreeg een revisie in 2002, door P. Andriessen.


ID: 70215 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bartholomeusparochie

Pollinkhovestraat 3 (Lo-Reninge)
De huidige pastorie bestaat uit een aan de straat gelegen grote voorbouw; hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw en een haakse achterbouw met opkamer die teruggaat tot de 17de eeuw. Bij deze opkamer sluit een L-vormig laag nutsgebouw aan met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 70219 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Pollinkhovestraat 39, 37A-C (Lo-Reninge)
In 1922 registreert het kadaster een totale herbouwing van de school die volgens S. Debaeke uitbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Imposant neoclassicistisch, symmetrisch opgevat geheel, met aan de straat het woonhuis van het schoolhoofd geflankeerd door twee lagere nutsgebouwen. De klassen achteraan haaks op het huis dateren vermoedelijk grotendeels van na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 70220 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en Mariakapelletje

Pollinkhovestraat 42 (Lo-Reninge)
Sterk verbouwde achterin gelegen hoeve met 19de-eeuwse boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De erftoegang, nog met gekasseide strook aan de straat, wordt geflankeerd door twee bakstenen hekpilasters en imposante lindebomen en de kapel op rechthoekig grondplan dateert van circa 1864 of 1872.


ID: 70289 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Pypegale 8 (Lo-Reninge)
Vrijstaand huis uit de tweede helft van de 19de eeuw, eertijds molenaarswoning behorende bij de zogenaamde Pypegalle molen, heden gesloopt, confer de Atlas der Buurtwegen van circa 1843.


ID: 70108 | Bouwkundig element

Palingbrugge over de Slopgatvaart

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Licht art-decogetinte brug over de Slopgatvaart met betonnen brugleuningen en bakstenen bruggenhoofd.


ID: 70109 | Bouwkundig element

Slopgatsluis en Slopgathevel

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Geheel van schutsluis met bovenliggende segmentboogvormige bakstenen brug en hevel gelegen ter hoogte van de samenvloeiing van de Lovaart en de Slopgatvaart.


ID: 70110 | Bouwkundig element

Kapel

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Eenvoudig geelbakstenen kapelletje vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van een ouder exemplaar, aan de erftoegang van een hoeve.