30839 resultaten
ID: 70224 | Bouwkundig element
Romanestraat 9 (Lo-Reninge)
Historische hoeve achterin gelegen ten noorden van de straat. Ten oosten van het erf, leegstaand boerenhuis uit de 18de eeuw. Ten zuiden van het erf, 19de-eeuwse stal.
ID: 70117 | Bouwkundig element
Rozendale (Lo-Reninge)
Kapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, wellicht ter vervanging van een ouder exemplaar, confer kaart Ph. Vandermaelen van circa 1850. Alleenstaand witgeschilderd wegkapelletje met tuitgevel, aandak en schouderstukken.
ID: 70118 | Bouwkundig element
Rozendale 1 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Ten westen van het erf, boerenhuis met 18de-eeuwse kern.
ID: 70119 | Bouwkundig element
Rozendale 5 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losse bestanddelen, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Erftoegang aan rechterzijde geflankeerd door witgeschilderd bakstenen kapelletje uit het begin van de 20ste eeuw met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Boerenwoning uit de eerste helft van de 19de eeuw onder zadeldak. Dwarsschuur met houten beplanking onder zadeldak met jaartalaanduiding 1879.
ID: 70121 | Bouwkundig element
Rozestraat 2B (Lo-Reninge)
Restant van hoevetje uit de jaren 1920 met bewaard schuurtje aan de straat en achterin gelegen stalletje. Gele baksteenbouw, schuurtje met korfboogpoort geflankeerd door getoogde deuren.
ID: 70122 | Bouwkundig element
Schaerdeke (Lo-Reninge)
In hoofdzaak geelbakstenen brug met segmentboog over de Sint-Machuitsbeek, wellicht tegelijkertijd met de grote infrastructuurwerken aan de Lovaart omstreeks 1869/1870 aangelegd.
ID: 132451 | Landschappelijk element
Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.
ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.
ID: 70305 | Bouwkundig element
Sint-Corynstraat 9 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen historische hoeve met lage losse bestanddelen rondom onverhard erf. Erftoegang aan de straat, geflankeerd door bakstenen hekpijlers met rechts geelbakstenen kapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verbouwd geelbakstenen boerenhuis met oudere kern. Links van het boerenhuis, geïncorporeerde stalling. Bakhuis van het tweeledige type. 19de-eeuwse stalling onder zadeldak.