30839 resultaten
ID: 308073 | Bouwkundig element
Gentstraat 73 (Menen)
De Castertmolen, een stenen molen om olie te slaan, werd in 1825 gebouwd op de grens met Moeskroen. In 1881 werd de conische stenen molen fors verhoogd in cilindervorm, waaraan de bewaarde molenromp zijn merkwaardige vorm ontleent. De molenromp is achterin gelegen ten noorden van de Gentstraat, op de hoek met een doodlopend deel van deze straat.
ID: 55743 | Bouwkundig element
Groenestraat 301 (Menen)
Hoeve in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Noordelijke erftoegang door een linde geflankeerd en afgezoomd met een rij populieren. Ten oosten, woonhuis gedateerd met jaarankers "1767".
ID: 71020 | Bouwkundig element
Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.
ID: 55741 | Bouwkundig element
Groenestraat 58 (Menen)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, haaks op de straat ingeplant. Losse bestanddelen, gegroepeerd rond een onverhard erf. Ten noorden woonhuis met verbouwde erfgevel. Ten zuiden sterk verbouwde stal met steunbeer aan de straatzijde.
ID: 55712 | Bouwkundig element
Grondwetstraat 101 (Menen)
Kasteelhoeve vermoedelijk omstreeks 1610 gebouwd in opdracht van de familie de Croy, die het nabijgelegen kasteel bezat. De huidige gebouwen dateren vermoedelijk uit de late 18de of de vroeg 19de eeuw. Woonhuis met aandak en vlechtingen, in de huidige vorm opklimmend tot in de 18de eeuw, de natuurstenen onderbouw en de onderkeldering met tonggewelven duiden op een oudere kern.
ID: 55745 | Bouwkundig element
Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.
ID: 55746 | Bouwkundig element
Grote Markt 10 (Menen)
Voormalige dekenij, nu in gebruik als Administratief Centrum. Volledige reconstructie van de voormalige neoclassicistische gevels.
ID: 55747 | Bouwkundig element
Grote Markt 13 (Menen)
Heden schoolcomplex bestaande uit verschillende vleugels opgetrokken van 1685 (hoofdvolume) tot 1968, opgesteld rond drie speelplaatsen. Neogotische kapel van 1895-1896. Aan de Markt gelegen onderkelderd dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. 19de-eeuwse bepleisterde en geschilderde lijstgevel op natuurstenen plint, horizontaal gemarkeerd door puilijst.
ID: 55748 | Bouwkundig element
Grote Markt 14 (Menen)
Eclectisch getint burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, gesigneerd G. Boghemans Architecte. Rode bakstenen lijstgevel, natuurstenen parement met bossage, horizontaal geaccentueerd door doorlopende dorpel en waterlijst. Decoratief uitgewerkte gevel met erker en balkon.
ID: 55750 | Bouwkundig element
Grote Markt 16 (Menen)
Herberg met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit het einde van de 18de- begin 19de eeuw, horizontaal geaccentueerd met doorgetrokken onderdorpels, bekroond met driehoekig fronton voorzien van medaillon.