Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

280 resultaten


ID: 36782 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Schellartweg 2 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen en erf geopend naar de straat. IJzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers, geflankeerd door twee lindebomen. Ten oosten aansluitende bakstenen dienstgebouwen met schuur, stallen, wagenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden aan de straat: met klimop overgroeid bakstenen bakhuis. Pomp op het voorerf.


ID: 87828 | Bouwkundig element

Hoeve de Grote Linde

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
Historische hoeve, bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels verhard erf. Hoeve bestaande uit een 17de-eeuws boerenhuis, een in de tweede helft van de 20ste eeuw, ingekorte 17de-eeuwse schuur en een eind 19de-eeuwse stal. Boerenhuis van het langgeveltype met een aan de oostzijde geïntegreerd stalvolume.


ID: 130964 | Landschappelijk element

Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde

Beernemsestraat 27 (Oostkamp)
De solitaire zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich nabij de ingang van de hoeve de Grote Linde. De linde staat langs de Beernemsestraat te Oostkamp, op ongeveer 25 meter van de erftoegang tot de hoeve, waar hij de functie van welkomstboom vervult. Vlakbij staat een bakstenen kapelletje van 1946, dat eveneens de naam Grote Linde draagt.


ID: 88168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hek en linde

Groenstraat 28 (Oostkamp)
Roodgeschilderde opengewerkte metalen pijler op een betonnen voet als steun voor een dito hekken. Erachter staat een lindeboom, wellicht aangeplant als welkomstboom.


ID: 27363 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Linden

Biesvijverstraat 2 (Oudenaarde)
Gesloten, voorheen omgrachte hoeve op vierkante plattegrond, ingeplant in een knik van de landelijke weg, bij de ingang op de zuidwesthoek gemarkeerd door twee grote linden. Verankerde bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder aaneensluitende pannen zadel- en schilddaken, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt van 1715.


ID: 27764 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rietenhuis

Kelderstraat 9 (Oudenaarde)
Volledig omhaagde kleine voormalige hoeve in U-vorm minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verankerde gewitte gevel op grijsgekalkte plint onder zadeldaken.


ID: 27697 | Bouwkundig element

Hoeve Opsomer

Pladutse 3 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen met twee grote linden aan de toegang. Gesloten vierkante hoeve uit de 18de eeuw en aangepast begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken rond deels gekasseid en geplaveid erf met middenin mestvaalt. Onderkelderde boerenwoning naar verluidt van 1840; acht traveeën en anderhalve bouwlaag; doorlopende baksteenlijst onder mezzanino.


ID: 27733 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijflindendries 2 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindeboom en bakstenen pijler aan de toegang, vier notelaars middenin het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur met jaarankers 1893, hogere dwarsschuur en wagenhuis met lager aanleunend bakhuis.


ID: 302456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site van het Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle

Aerebeekstraat, Kapellestraat, Oud-Klooster (Pajottegem)
Als eerste kartuizerstichting in ons land, dat tijdens zijn grote bloei in de 15de eeuw een befaamd geestelijk centrum vormde, gefrequenteerd door eminente figuren, bezit het voormalig kartuizerklooster van Herne onmiskenbaar een belangrijke historische en cultuurhistorische waarde. De kloostersite ligt in een landelijke omgeving met akkers, weilanden en de Arebeek. De centrale oost-wes as die het klooster ontsloot is nog bewaard evenals vier welkomstbomen aan de hoofdingang.


ID: 131288 | Landschappelijk element

Opgaande witte paardenkastanje als welkomstboom

Beverstraat 10 (Pajottegem)
De opgaande witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat aan de straatzijde van het erf van Hoeve Wilgendam. De welkomstboom staat aan de rechter zijde van de toegang. De boom met totale hoogte twintig meter heeft een omtrek van 281 centimeter.