Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2779 resultaten


ID: 38894 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Goriksparochie

Vroenenbosstraat 5 (Beersel)
Traditionele pastorie door jaarankers gedateerd 1768 en ingeplant op een ruim perceel met aan de straat een poortgebouw uit dezelfde periode en ten oosten de bewaarde omgrachting van de oudere pastorie.


ID: 134454 | Landschappelijk element

Slotgracht van het Hof ter Bruggen

Werchtersesteenweg (Begijnendijk)
Relicten van een feodaal kasteel (hooghof-neerhofstructuur), omgebouwd tot 'huis van plaisantie' in de 16de eeuw met moestuin en 'lustgrond'; rond 1880 afgebroken maar het patroon van slotgrachten bleef gedeeltelijk bewaard.


ID: 301311 | Archeologisch geheel

Middenneolithische site Hermansheuvel

Struikstraat (Bekkevoort)
De middenneolithische site op de Hermansheuvel is een Michelsbergnederzetting in een voor die periode kenmerkend aardwerk, waarvan de grachten goed bewaard zijn gebleven. In het verleden werden hier bovendien grote concentraties lithische artefacten aangetroffen.


ID: 140193 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Beringen

Beringen (Beringen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Beringen.


ID: 135253 | Landschappelijk geheel

Heide- en stuifzandcomplex van Hechtel-Helchteren met vallei van de Zwarte Beek (bovenloop)

Beverlo, Koersel (Beringen), Hechtel (Hechtel-Eksel), Helchteren (Houthalen-Helchteren)
Het heide- en stuifzandcomplex van Hechtel-Helchteren met vallei van de Zwarte Beek is gelegen aan de westrand van het Kempens Plateau. Eeuwenlang hield hier een gevarieerd cultuurlandschap stand. Het vormde een onmisbaar onderdeel van de toenmalige landbouweconomie. Daarin gingen heidevlakten samen met cultuurgronden, geriefhoutbosjes, hooi- en weilanden in het beekdal en turfontginningen. Vanaf het begin van de vorige eeuw werden hele oppervlakten van de heide met naaldhout beplant en verruigde het beekdal. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Tegen Hechtel ligt een langgestrekte duinengordel, ontstaan door overexploitatie of ontginning van de heidegebieden. Deze duinen zijn grotendeels gefixeerd door bebossing.


ID: 305917 | Archeologisch geheel

Schans van Korspel

Groenhoekstraat (Beringen)
De schans van Korspel bevindt zich ten noorden van het dorp Korspel in Beverlo, een deelgemeente van Beringen, en is gelegen ten zuiden en ten westen van de Groenhoekstraat. De Grote Beek ligt circa 500 meter ten noorden van de schans, de Waterloopstraat direct ten zuiden van de schans.


ID: 10025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gestelhof

Gestelhof 9 (Berlaar)
Rechthoekig omgracht waterkasteel in traditionele, neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl, uit de tweede helft van de 16de eeuw, het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; halfrond neerhof aan westzijde. Omringend park met houten paviljoentjes, tuinbruggen en siervaas. Landschapspark aan oostzijde met aantal smeedijzeren brugjes. Twee toegangsdreven. De dreef naar de Legrellestraat is toegankelijk via een bakstenen steekboogbrug en sierlijk smeed- en gietijzeren hek. Kasteelhoeve Witte hoeve in noordoostelijke hoek van het domein.


ID: 10043 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4-5 (Berlaar)
Omgracht domein, vanaf de Rameyenstraat toegankelijk via een kastanjedreef vanaf ingangspoort naar poortgebouw, driehoekig neerhof met aan noord- en westzijde de 18de-eeuwse hoeve- en dienstgebouwen. Omgracht kasteel, vermoedelijk uit de 18de eeuw, in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Complex voorts omgeven door landschapspark.


ID: 84655 | Bouwkundig element

Landhuis Blauwhof

Blauwhofdreef 4 (Berlare)
Voormalige buitenplaats, teruggaand op een omgrachte hoeve. Geïsoleerde site met walgrachten. Het huidige nog deels omgracht kasteeltje bezit het voorkomen van een herenhuis bestaande uit een hoog opgaand middendeel geflankeerd door in de 20ste eeuw gewijzigde lagere zijvleugels. Centraal huis van vier traveeën breed met verhoogde begane grond en bovenverdieping onder pannen zadeldak, wellicht een laat-18de-eeuws volume. Achterin gelegen vrijstaande bakoven met koe- en varkensstal.


ID: 306075 | Bouwkundig element

Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.