Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2423 resultaten


ID: 28724 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Hermesstraat 1 (Ronse)
In kern een woning uit de eerste helft van de 19de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen met eenvoudige rechthoekige vensters en links zijrisaliet, volgens bouwplan van 1942 "gerestaureerd" na oorlogsschade naar ontwerp van architect Albert Massez.


ID: 28725 | Bouwkundig element

Dekenij

Sint-Hermesstraat 2 (Ronse)
Oorspronkelijk bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gerestaureerd in 1898 naar ontwerp van architect J. Goethals (Aalst). Volgens bouwplan van 1934 aangepaste voorgevel naar ontwerp van architect R. Delgutte.


ID: 28726 | Bouwkundig element

Klooster en schoolgebouwen Sancta Maria

Kruisstraat 57, Sint-Hermesstraat 5-6 (Ronse)
Voormalige directeurswoning, klooster van de zusters van Barmhartigheid en scholencomplex. Homogeen complex gebouwen in zakelijke baksteenarchitectuur, in verschillende fasen gebouwd in 1932-1937 volgens bouwplannen van professor architect J.N. Cloquet.


ID: 28727 | Bouwkundig element

Brouwerij Planchon De Klok

Kaatsspelplein 9 (Ronse)
'Voormalige brouwerij Planchon zogenaamd De Klok, gelegen op de plaats van een vroeg-middeleeuwse motte bij de Molenbeek. Verzorgd uitgewerkte, neoclassicistische straatgevel van acht traveeën en drie bouwlagen, daterend uit begin 20ste eeuw.


ID: 28728 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Kaatsspelplein 2-3 (Ronse)
Twee rijhuizen uit de 19de eeuw, nummer 12 volgens bouwvergunning met vernieuwde voorgevel van 1884, beraapt parement, vier en drie traveeën en nummer 13 oorspronkelijk met één, thans twee bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 28729 | Bouwkundig element

Herberg De Fiertel

Kleine Markt 1 (Ronse)
Voormalig herberg onder meer zogenaamd "De Fiertel" met oude kern en beraapte 19de-eeuwse voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met klimmende dakkapel.


ID: 28730 | Bouwkundig element

IJsmolen

Kanarieberg 1 (Ronse)
Voormalige watermolen, gelegen op het kruispunt met IJsmolenstraat en Ruddersveld aan de voet van de Muziekberg, aan het begin van de Molenbeek, die gevoed wordt door drie bronnen. Vermeld in 1459 in de regesten van Sint-Hermes en in kaart gebracht in het landboek van 1684. De molen werd in 1931 afgebroken. Heden semigesloten hoeve met verharde binnenplaats en ijzeren inrijhek.


ID: 28731 | Bouwkundig element

Pachthof ten IJsmeulen

Kanarieberg 5 (Ronse)
Achterin gelegen hoeve, ten noorden van de voormalige IJsmolen, aan een aftakking van Kanarieberg, zogenaamd Trogstraat. Op kaart van 1684 vermeld als Pachthof ten IJsmeulen. Semigesloten opstelling van boerenhuis en stalvleugels rondom gekasseid erf; bakhuis ten oosten.


ID: 28732 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat (Ronse)
Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-1639 na de pestepidemie van 1635-1636, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.


ID: 28733 | Bouwkundig element

Villa

Kapellestraat 27 (Ronse)
Grote bakstenen onderkelderde villa met omringende tuin, volgens bouwplan van 1945 gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw V. Laemont naar ontwerp van J. Vandenbossche.