1912 resultaten
ID: 57953 | Bouwkundig element
Oosternieuwweg Noord 19 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, toen eigendom van de Heilige Maria Magdalenaleprozerij uit Brugge. Toegang via lange beboomde dreef naar een verhard erf met bakstenen en kasseien met centraal een boom. Doornhaag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rond erf, al met huidige configuratie op Atlas der Buurtwegen 1845. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. L-vormig witgekalkte boerenwoning met minimaal 18de-eeuwse kern. Schuurgebouw met geïncorporeerde stal en dubbel wagenhuis gedateerd 1862. Haakse stal gedateerd VC ANNO 1826 later uitgebreid 1860. Witgekalkt bakhuis met zomerkeuken, gedateerd 1835 en hutvormig witgekalkt en gepekt hondenhok.
ID: 307997 | Landschappelijk element
Vaartwegel (Zuienkerke)
De Vaartwegel is een onverhard wandelpad langs de westelijke oever van de Blankenbergse Vaart, die de Kerkebrug in de dorpskern van Meetkerke en de Kapellebrug bij de Molenweg verbindt. Deze voetweg deed dienst als kerkpad naar de parochiekerk van Meetkerke.
ID: 303081 | Landschappelijk element
Grote Steenweg, Kasteelstraat (Zulte)
De kasteeldreef van Olsene werd reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) weergegeven. Ze vertrekt bij de poortgebouwen van het kasteel aan de Grote Steenweg en loopt achthonderd meter ver in noordnoordwestelijke richting. De dreef stopt bij het langgestrekt hoevetje langs de Rotsstraat en komt voorbij het Bedevaartsoord Olsene Rotse. Het is in hoofdzaak een dreef met opgaande zomereiken uit de eerste aanwezige plantgeneratie, die werd aangevuld met bruine en gewone beuk, hier en daar een esdoorn, een enkele plataan en Amerikaanse eik. Op de zandige schrale bodem zijn er zaailingen van esdoorn, berk, Amerikaanse vogelkers, lijsterbes en sporkehout.
ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.
ID: 38364 | Bouwkundig element
Kapellestraat 191 (Zulte)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, woonhuis vernieuwd midden 19de eeuw, L-vorm gebouwde bakstenen schuur en wagenhuis, stallen en bakhuis, toegankelijk via populierendreef.
ID: 38449 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Zulte)
Bakstenen kapel met voor- en achtertuitgevel, onder zadeldak, gedateerd 1825.
ID: 38454 | Bouwkundig element
Kerkstraat 39 (Zulte)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd in 1853, voormalig koetshuis en stallen vernieuwd circa 1910, gelegen in omringend park.
ID: 38366 | Bouwkundig element
Leie Linkeroever 37 (Zulte)
Classicistisch kasteel met koetshuis en bijgebouw, gebouwd in 1748, kasteel met vleugeldeur in rococostijl geplaatst na 1889, gelegen binnen een vijfhoekige omgrachting, toegankelijk via een brug.
ID: 130117 | Landschappelijk element
Beekmeers, Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 340 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet. Dit is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaangeplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering.
ID: 45212 | Bouwkundig element
Biestmolenstraat (Zwalm)
Achterin gelegen koren- en oliewatermolen, vermoedelijk opklimmend tot de 11de eeuw, bakstenen molengebouw onder afgewolfd pannendak met verankerd jaartal 1801.