Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93247 resultaten


ID: 16067 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Leiseledorp 3 (Alveringem)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1850.


ID: 16076 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Leiseledorp 30-31 (Alveringem)
Arbeidershuisjes uit de eerste helft van de 19de eeuw. Respectievelijk vijf en drie traveeën van één bouwlaag onder zadeldak met licht overstekende dakrand en hanggoot.


ID: 16068 | Bouwkundig element

De Casino Herberg

Leiseledorp 6 (Alveringem)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Brede vlakke hoeklisenen.


ID: 16069 | Bouwkundig element

Café de Vette Os

Leiseledorp 8 (Alveringem)
Hoekhuis van vier traveeën (na dichtmetselen van een deurtravee; oorspronkelijk vijf traveeën) en één bouwlaag. Onder geknikt zadeldak (nok parallel aan het plein, Vlaamse en mechanische pannen). Oude kern van 1769, zie muurankers in linkerzijgevel.


ID: 15901 | Bouwkundig element

Herberg Groenendijk en arbeiderswoning

Lindestraat 11 (Alveringem)
Voormalige landelijke herberg zogenaamd Groenendijk, opgevat als een klein dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1900 door middel van zijgevelsteen links met initialen B.L.W. Links, wat achterin gelegen 19de-eeuws arbeidershuisje met voortuintje.


ID: 15903 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 12 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen) rondom onverhard erf. Ten noordwesten, boerenhuis met drie traveeën + rechts twee opkamertraveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kort overstekende dakrand en laadvenster, te situeren in het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 15902 | Bouwkundig element

Brouckmolen

Lindestraat 13 (Alveringem)
De Brouckmolen is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Aanvankelijk fungeerde de molen als olie- en als korenmolen, maar na enkele decennia werd de olieslagerij afgestoten en bleef enkel de graanmolen operationeel.


ID: 15904 | Bouwkundig element

Hoeve De Hooidreef

Lindestraat 24 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom rechthoekig onverhard erf. Ten zuiden, oosten en noordoosten, resten van omwalling. Bakstenen stoepen en moestuin links.Ten noorden op kleine terp, boerenhuis met een opkamertravee links + vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag, vermoedelijk in het tweede kwart van de 19de eeuw versteende 18de-eeuwse kern.


ID: 15905 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Lindestraat 25 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis met twee opkamertraveeën links en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, uitgewerkt als een verankerde gele baksteenbouw.


ID: 15906 | Bouwkundig element

Hoeve Iepjeshof

Lindestraat 27 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt; gebetonneerde stoep voor het boerenhuis. Ten oosten, rest van omwalling. Korte, onverharde erfoprit. Inplanting ten oosten van de Neerloopbeek. Ten zuiden, boerenhuis met een gedichte deurtravee links + drie traveeën + een opkamertravee rechts en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand. In kern opklimmend tot de 18de eeuw (?). Ten noorden, links stalvleugel van twee traveeën met aanleunende dwarsschuur rechts verbouwd tot stal.