30839 resultaten
ID: 89999 | Bouwkundig element
Bonestraat 80 (Meulebeke)
Gerenoveerde historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door ronde, witgekalkte erfpijlers met gepekte plint, waartussen ijzeren hekken. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen, witgekalkt met gepekte plint, omheen hoog omhaagd erf. Ten westen, éénlagig woonhuis onder zadeldak. Aan zuidoostzijde bijgebouw en ten zuidwesten begroeide, half ondergrondse aardappelkelder.
ID: 90000 | Bouwkundig element
Bonestraat 82 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis, schuur-stal-vleugel en bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).
ID: 90001 | Bouwkundig element
Bonestraat 92 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw, zie weergave van twee volumes op beboomd erf op een kaart bij het landboek van 1654-1656.
ID: 90003 | Bouwkundig element
Bosterhoutstraat (Meulebeke)
Bakstenen brugje over de Devebeek, gelegen ten zuidwesten van het weiland waarop voorheen het dubbel omwalde opperhof van de heerlijkheid "Bosterhout" gelegen is, waarvan de bebouwing in de loop van de 17de of 18de eeuw verdwijnt en de dubbele walgracht gedempt wordt in 1977.
ID: 90004 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bosterhoutstraat (Meulebeke)
Boomkapelletje aan de linde bij de toegang van de gerenoveerde hoeve nummer 9. Witgeschilderd en beglaasd houten kapelletje, waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeldje met vaas.
ID: 90005 | Bouwkundig element
Bosweg 33 (Meulebeke)
Hoeve waarvan het woonhuis in 1857 vermoedelijk als boswachters- of jachtopzienerswoning wordt opgericht in opdracht van de baron van Ingelmunster.
ID: 90009 | Bouwkundig element
Bruggesteenweg (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met zwingelarij en roterij, volgens kadaster in 1929 gebouwd in opdracht van Cyrille Dumortier.
ID: 90013 | Bouwkundig element
Bruggesteenweg (Meulebeke)
Calvariekruis aan de toegangsweg naar het Provinciaal Domein 't Veld en het kasteel van Ardooie, naar verluidt voorheen eigendom van de familie de Jonghe-d'Ardoye en in 1950 vernieuwd en hersteld. Kruisbeeld geplaatst op kunstmatige rotspartij in deels omhaagd plantsoen en omringd door vier hoge beuken.
ID: 302860 | Landschappelijk element
Bruggesteenweg (Meulebeke)
Rond het Calvariekruis staan een zestal bruine beuken, waarvan enkele ondertussen aan de voet met elkaar vergroeid zijn. In het perceel is later ook een zilverlinde bijgeplant. Aan de Bruggesteenweg wordt in 1863 voor het eerst een kruis of kapel afgebeeld op historische kaarten, kort nadat op deze plaats de vroegere Veldmolen werd afgebroken. Bekend is dat gravin Zoé de Jonghe d'Ardoye (1814-1875), rond die tijd, nabij het gehucht Veldhoek een parochiekerk wilde stichten. Dit voornemen werd door de vroege dood van deze adellijke dame niet gerealiseerd. De opgaande bruine beuken rond deze religieuze constellatie dateren van omstreeks 1880. Het geschilderde houten kruis met gekruisigde Christus en opschrift "INRI" is in 2011 gestolen.
ID: 90011 | Bouwkundig element
Bruggesteenweg 102-104 (Meulebeke)
Vlashandelaarswoningen, gebouwd in 1950 naar ontwerp van architect Marcel Lambrecht. Bouwheren zijn de Meulebeekse vlashandelaars Adolf en Georges Baekelandt. Vrijstaande dubbelwoonst met laag omhaagde en ommuurde voortuin. Symmetrisch opgevat volume van twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder groot schilddak, met een lijstgevel in rode sierbaksteen met gebruik van natuursteen.