Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 90012 | Bouwkundig element

Stoommaalderij en -zagerij

Bruggesteenweg 118 (Meulebeke)
Voormalige stoommaalderij en -zagerij, volgens kadaster in 1908 gebouwd in de "Goeterluchthoek" in opdracht van de Meulebeekse timmerman Frans Fraeye-Devriese.


ID: 90007 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bruggesteenweg 22 (Meulebeke)
Woonhuis gebouwd volgens kadaster in de "Veldbosschenhoek" in 1864 door Joseph Verstraete, landbouwer uit Ingelmunster, aan de noordzijde van de "suikerijdrogerij" die hij het jaar ervoor laat optrekken, later omgevormd tot woonhuizen.


ID: 90008 | Bouwkundig element

Veldschool

Bruggesteenweg 27 (Meulebeke)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.


ID: 90010 | Bouwkundig element

Villa

Bruggesteenweg 87 (Meulebeke)
Villa met inslag van cottagestijl in laag omhaagde en ommuurde tuin, volgens kadaster in 1938 gebouwd in opdracht van Frans Vandeputte, notaris uit Zwevezele.


ID: 90006 | Bouwkundig element

Herberg De Groene Linde

Bruggesteenweg 9 (Meulebeke)
Volgens kadaster in 1867 gebouwd in de "Veldbosschenhoek" en in de loop der tijd uitgebreid met aanbouwen, waarvan enkele later zijn afgebroken, zie sporen aan de zijgevel. De uitbating wordt nog vóór de Tweede Wereldoorlog gesloten. Eénlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe dakkapellen. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde, van imitatiebanden voorziene en geschilderde straatgevel.


ID: 90014 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Buysveldstraat 11 (Meulebeke)
Voormalige driewoonst met bijgebouwen, volgens kadaster in 1864 opgetrokken in opdracht van de Meulebeekse fabrikant Désiré Carette-Dobbels. In 1951 omgevormd tot tweewoonst en thans in gebruik als één woonhuis.


ID: 90015 | Bouwkundig element

Molenaarswoning bij de Herentmolen

Buysveldstraat 15 (Meulebeke)
Voormalig molenaarhuis behorend bij de "Herentmolen", naar verluidt gedateerd "1774" - net als de meer westelijk gelegen Onze-Lieve-Vrouwekapel - doch vermoedelijk met oudere kern. Volgens kadaster aangepast in 1892 en thans in gebruik als hoeve met recentere bijgebouwen. Hetzelfde jaartal is naar verluidt aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90017 | Bouwkundig element

Chicorei-ast

Elbestraat (Meulebeke)
Chicorei-ast, volgens kadaster in oorsprong gebouwd in 1912 in opdracht van Aloïs Dobbels, landbouwer uit Meulebeke; herbouwd en uitgebreid in 1942. Bakstenen complex van vier bouwlagen onder plat dak met omlopende overhoekse baksteenfries. Sierankers.


ID: 90018 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis

Elbestraat (Meulebeke)
De bouw van de kapel wordt in 1878 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan tien jaar ervoor is uitgevoerd. De kapel is opgericht in de zuidwestelijke hoek van het erf van het "Goed Ter Lucht". Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwarte Vlaamse pannen), voorheen met gecementeerde en decoratief geschilderde voorgevel en oculus in top. Voorgevel met licht uitkragende schouderstukken en spitsbogig uitgewerkte top bekroond door ijzeren kruis.


ID: 90020 | Bouwkundig element

Verhaeghes kruis

Elbestraat (Meulebeke)
Wegkruis, ook gekend als "Verhaeghes kruis", naar verluidt daterend uit de 18de eeuw en mogelijk opgericht ter herdenking aan een steekpartij die hier eertijds heeft plaatsgevonden. Vernieuwd in de jaren 1950.