30839 resultaten
ID: 90025 | Bouwkundig element
Gentstraat 17 (Meulebeke)
Interbellumwoonhuis, volgens kadaster circa 1924 gebouwd in opdracht van fietsenmaker Arthur Devolder. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen); centrale dakkapel. Breed overkragende en omlopende, vernieuwde gootlijst.
ID: 90032 | Bouwkundig element
Gentstraat 206 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis met parallel bijgebouw en bakhuis weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "sud herrenthoek", met als toenmalige eigenaar ridder Pieter Clemmen uit Gent.
ID: 90033 | Bouwkundig element
Gentstraat 216-218 (Meulebeke)
Beeldbepalend complex van voormalige vlashandelaarswoningen opgericht in 1943, met oudere vlasschuur van 1929 en recentere bijgebouwen. In 1929 wordt een grote vlasschuur opgericht voor de weduwe en de kinderen van landbouwer Emiel Lefevere. De broers Georges en Jerôme Lefevre, respectievelijk "vlasser" en vlashandelaar, worden geregistreerd in een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen.
ID: 90022 | Bouwkundig element
Gentstraat 3 (Meulebeke)
Restant van enkele werkmanshuizen, volgens kadaster in 1865 gebouwd in de "Prochiehoek" voor bakker Ignatius Goemare en naaisters Emilie en Barbara Goemare, allen uit Meulebeke. Het kadaster registreert in 1892 de heraanleg van de steenweg, waarbij de woningen mogelijk langs de nieuwe rooilijn herbouwd zijn. Later worden de naastgelegen werkmanshuizen gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
ID: 90035 | Bouwkundig element
Gentstraat 307 (Meulebeke)
De Herentmolen is een unieke standaardmolen op torenkot, opgericht in de vroege jaren 1920 door molenbouwer Jules Caen na vernieling van de oudere molen en heropgebouwd in 1956. De als korenmolen fungerende molen is momenteel de enige nog overeind staande torenkotmolen met een vliegende galerij. De nog operationele molen vormt samen met een mechanische maalderij en een nieuw molenaarshuis de in de wijk Marialoop gelegen molensite Herentmolen. In de voorbije decennia werd deze site nog met een Kleine Herentmolen en een miniatuurmolen uitgebreid.
ID: 90026 | Bouwkundig element
Gentstraat 40 (Meulebeke)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag, volgens kadaster in 1935 gebouwd in opdracht van onderwijzer Georges Bossuyt. Laag ommuurd voortuintje met centraal, betegeld toegangspad. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; vernieuwde gootlijst. Roodbakstenen lijstgevel verlevendigd met gele baksteen.
ID: 90027 | Bouwkundig element
Gentstraat 80 (Meulebeke)
Interbellumwoonhuis met art-deco-inslag, volgens kadaster in 1929 gebouwd voor slachter Georges Buysse. Voortuintje met afgeronde ommuring en betegeld toegangspad. Hoekpand van vier ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 90036 | Bouwkundig element
Goethalsplaats (Meulebeke)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten - Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht op de plaats van de 17de-eeuwse herberg "De Swaene" in opdracht van het gemeentebestuur naar ontwerp van G. Delafontaine (Dentergem); plechtig onthuld op 22 juni 1924 door kanunnik Mahieu.
ID: 306586 | Landschappelijk element
Goethalsplaats (Meulebeke)
Midden op het Goethalsplein staat een opgaande linde (Tilia x europaea). Deze boom is geplant als vredesboom, ter herdenking aan de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 90039 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 13 (Meulebeke)
Tweewoonst met late inslag van modernistische stijl, gebouwd in 1946 voor de Meulebeekse gareelmakersfamilie Fiens als verbouwing en verhoging van twee oudere panden die reeds in 1914 door hen worden aangepast.