30839 resultaten
ID: 90040 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 15 (Meulebeke)
Beeldbepalend eclectisch complex, volgens kadaster in 1901 gebouwd in opdracht van de Meulebeekse geneesheer Jules De Roo. Vormt samen met het pand Regentiestraat nummer 11 en de achterliggende bijgebouwen het bouwblok waarrond de L-vormige smalle doorgang vanaf de Kerkstraat naar de Regentiestraat loopt. Beide gesloopt in voorjaar 2008.
ID: 90041 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 16 (Meulebeke)
Laatclassicistisch herenhuis met tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met de Meulebeekse brouwer Joannes Iserbyt als toenmalige eigenaar. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de L-vormige doorgang van de Kerkstraat naar de Regentiestraat, tegen de zuidzijgevel van het pand Regentiestraat nummer 9.
ID: 90037 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 5 (Meulebeke)
Eclectisch woonwinkelpand gebouwd in 1912 als aanpassing van een bestaand pand naar ontwerp van aannemer-architect Prudent Vergote (Meulebeke) in opdracht van de Meulebeekse winkelier Gustaaf Dusselier. Het ontwerp wordt enigszins gewijzigd uitgevoerd, zie poort in rechtertravee in plaats van deur met venster; recenter aangebrachte bovenerker.
ID: 90038 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 8 (Meulebeke)
Half vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1949 als heropbouw van een vernield pand naar ontwerp van architect Valeir Lievens (Tielt) in opdracht van Robert Dusselier, handelaar en zoon van de bouwheer van nummer 5. Naar verluidt is het oudere pand tijdens de oorlog een verblijfplaats voor Duitse officiers, met een bunker in de tuin, thans verdwenen.
ID: 90042 | Bouwkundig element
Groenstraat (Meulebeke)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.
ID: 90043 | Bouwkundig element
Groenstraat 15 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave van losstaand volume op een kaart bij het landboek van 1654-1656, met huidige hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 90044 | Bouwkundig element
Haandeput (Meulebeke)
Kapel opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, in de volksmond "Hollebekes kapel" genoemd, volgens de literatuur gebouwd in 1873, volgens het kadaster reeds in 1860 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Carolus Maes en pas in 1886 geregistreerd.
ID: 90045 | Bouwkundig element
Heirentstraat (Meulebeke)
Kapel in de volksmond "Goemaeres kapel" genoemd, volgens kadaster circa 1860 gebouwd, doch pas in 1907 geregistreerd. Maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen. De kapel bevindt zich in verwaarloosde toestand.
ID: 90046 | Bouwkundig element
Heirentstraat 4 (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met warmwaterroterij en vlasschuur, volgens kadaster in 1937 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Alphonse Boone, tevens eigenaar van de nabijgelegen hoeve (zie nummer 6). Uit een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen blijkt dat dit de enige warmwaterroterij is die in Meulebeke wordt opgericht, met vier rootkamers, acht zwingelmolens en een turbine, waar tevens een tiental mensen tewerkgesteld zijn.
ID: 90047 | Bouwkundig element
Heirentstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met verzorgde gebouwen waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van twee parallelle volumes op twee percelen, tevens toegankelijk vanaf de later opgeheven Dosseweg aan de zuidzijde. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een bijkomend parallel gebouw.