Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 90097 | Bouwkundig element

Wegkruis

Krekelstraat (Meulebeke)
Wegkruis op de noordwestelijke hoek van de verbindingswegel met de Kapellestraat, naar verluidt hier geplaatst in het begin van de 20ste eeuw en benut als halte wanneer een overledene naar de kerk gedragen wordt. In het begin van de jaren 1990 gerestaureerd, herschilderd en onder nieuw afdak geplaatst.


ID: 90098 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Krinkelstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "Baekelandts kapel", "Kapel van de familie Rooze" of "Fraeyes kapel", vermoedelijk gebouwd in 1875 (zie datering) doch waarvan de bouw pas in 1942 in het kadaster wordt geregistreerd. Gerestaureerd in de jaren 1980. Verankerde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen) voorzien van opvallend gevelfront met klokvormige frontonbekroning tussen oplopende, geprofileerde hoekpilasters.


ID: 90099 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Krinkelstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel waarvan de bouw in 1878 in het kadaster geregistreerd wordt, doch met de vermelding dat dit reeds tien jaar ervoor is uitgevoerd; aangepast in de 20ste eeuw. Ingeplant op de hoek van een stuk weiland, rechts van de erfoprit van nummer 24. Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen), deels begroeid met klimop. IJzeren nokkruis.


ID: 90100 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ledestraat 6 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Het kadaster registreert in 1907 de in 1875 uitgevoerde uitbreiding van de bestaande gebouwen tot de huidige toestand. Omhaagd erf met losse verharding en grasperken, toegankelijk via roodgeschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers. Aan noordzijde van het erf eenlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, ten westen grote haakse, witgekalkte schuurstalvleugel, ten oosten haakse stal en ten noordoosten overhoeks ingeplant bakhuis.


ID: 90101 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lostraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van de familie Vanooteghem", gedateerd boven de deur "1774" en op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds weergegeven. Naar verluidt is hetzelfde jaartal aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90102 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 5, 5A (Meulebeke)
Hoeve gelegen op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling omheen erf met losse verharding en grasperken; moestuin aan de straat omgeven door halfhoge betonnen afsluiting met draad. Ten oosten, woonhuis onder zadeldak met nieuw roodbakstenen parement, rechthoekige muuropeningen en deur in zwartbakstenen omlijsting.


ID: 90103 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met imposante 19de-eeuwse bijgebouwen en 20ste-eeuws woonhuis op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 90104 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 8 (Meulebeke)
Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 90105 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

Marialoopplaats (Meulebeke)
Neogotische bedevaartkapel, ingezegend in 1908, naar ontwerp van architect Jules Carette, deels naar model van de in 1906 afgebrande 16de-eeuwse laatgotische kapel; vormt de kern waarrond Marialoop zich in de loop der tijd als gehucht en gekend bedevaartsoord heeft ontwikkeld.


ID: 90108 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire slachtoffers

Marialoopplaats (Meulebeke)
Links van kerkhof, gedenkteken voor de militaire slachtoffers - Eerste en Tweede Wereldoorlog, opgericht naar ontwerp van architect Albert Crop (Meulebeke).