Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 90136 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Marktstraat 13 (Meulebeke)
Eénlaagswoning, restant van drie huisjes die de Meulebeekse koopman Henricus Vanacker volgens kadaster in 1874 laat optrekken na afbraak van een woonhuis, pakhuis, bijgebouw en een in 1829 opgerichte rosoliemolen.


ID: 90135 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning

Marktstraat 8 (Meulebeke)
Kunstenaarswoning van de Meulebeekse kunstschilder, schrijver en fotograaf Leopold Sacrez (Meulebeke, 1891 - 1967), opgericht in 1955 op een nog onbebouwde kavel voor zichzelf, zijn zus Brigitte Sacrez en zijn uit Hongarije afkomstige stiefdochter Katelin (Kato) Wagner-Sacrez; het ontwerp is van architect Albert Crop (Meulebeke). In 1998 verenigd met een nieuwbouw aan de Hoogstraat.


ID: 90137 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Meentakstraat (Meulebeke)
Tweewoonst minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Haaks op de straat ingeplant langgestrekt woonhuis. Verankerde eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak met dubbele overhoekse muizentandfries.


ID: 90138 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Meentakstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ook gekend als "kapel van de Vrede" of "kapel Maes", opgericht in 1941 (zie datering) door Henri Maes bij zijn hoeve (thans verdwenen) als belofte bij behouden terugkeer van zijn beide zonen van het front. Recent gerestaureerd.


ID: 90139 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Meentakstraat 35 (Meulebeke)
Voormalige vlaskoopmanswoning, volgens kadaster gebouwd in 1877 voor Bernard Lecluyse uit Meulebeke, in 1937 herbouwd voor de Brusselse soldaat Henri Veys met achterliggend bijgebouw, dat later nog uitgebreid wordt.


ID: 90140 | Bouwkundig element

't Hof ter Velde

Meerlaanstraat 8-10 (Meulebeke)
Haaks op de weg ingeplante éénlaagswoning, volgens kadaster in 1893 voor landbouwer Pieter Christiaens gebouwd. Thans behorend bij "Westernclub" met recentere gebouwen aan oost- en noordzijde. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde plint; nieuwe dakvlakvensters.


ID: 90144 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua

Nieuwstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua, volgens kadaster in 1898 opgericht in opdracht van handelaar Adolf Warnez en koopman Leo Poelvoorde, beiden uit Meulebeke. Achteruitspringende kapel, aangebouwd tegen de westzijgevel van nummer 41, met bakstenen muurtje aan de straat. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; leien) met ijzeren nokkruis.


ID: 90141 | Bouwkundig element

Burgerhuis met aanpalend bedrijfsgebouw

Nieuwstraat 14, 12A (Meulebeke)
Art-decogetint woonhuis met aanpalend bedrijfsgebouw, volgens kadaster in 1925 gebouwd voor de Meulebeekse handelaars Gustave, Aloïs en Achille Dusselier. In de jaren 1930 wordt het bijgebouw in het kadaster als breifabriek geregistreerd. In 1936 gekocht door likeurhandelaar Omer Stevens en aanverwanten, die de eigendom laten opsplitsen.


ID: 90142 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nieuwstraat 18 (Meulebeke)
Interbellumwoonhuis volgens kadaster in 1924 gebouwd voor handelaar Alberic Vandeputte uit Meulebeke, later uitgebreid met het naastliggende magazijn, vermoedelijk een vlasopslagplaats. Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuwe dakvlakvensters en gootlijst. Geschilderde bakstenen lijstgevel onder meerledige, overhoekse baksteenfries.


ID: 90143 | Bouwkundig element

Burgerhuis La Roserie

Nieuwstraat 22 (Meulebeke)
Woonhuis met inslag van cottagestijl, volgens kadaster in 1921 gebouwd voor de Brusselse nijveraar Leon Cassiers; achterliggende bijgebouwen in 1942 vergroot. Achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn met voortuin en zij-oprit, afgescheiden van de straat door ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers.