30839 resultaten
ID: 90145 | Bouwkundig element
Ooigemstraat 49 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van woonhuis, haakse schuurstalvleugel aan de straat en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer François Bruyneel uit Meulebeke. Grotendeels omhaagd en verhard erf met grasperken. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen).
ID: 90153 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Volgens kadaster in 1876 gebouwd, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel die op de kaart van P. Vander Maelen (1850) weergegeven wordt. Bouwheer is de Meulebeekse molenaar Leonard Loncke, tevens eigenaar van de "Plaatsmolen", de Herentmolen en "Ginste Stampkot", een oliewindmolen in het gehucht de Ginste (Oostrozebeke). Op 16 oktober 1918 wordt de kapel tijdens een Duitse granaataanval beschadigd, later hersteld. Ruime neogotische kapel met driezijdige koorafsluiting. Verankerde rode baksteenbouw onder zadel- en schilddak (nok loodrecht op straat; zwarte en rode Vlaamse pannen) met omlopende, gecementeerde en geschilderde plint. IJzeren nokkruis.
ID: 90156 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Achter "Fietsenhandel Leon Sagaert", tuin die zich uitstrekt tot aan de wijk Bloemenhove, naar verluidt vanaf de jaren 1980 aangelegd. Vijver waarrond onder meer gietijzeren kruisen, calvariekruisen en heiligenbeelden.
ID: 90157 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Wegkruis geplaatst tegen noordzijgevel van het huis nummer 224, naar verluidt voorheen opgericht op een stuk land ter herdenking van iemand die er is doodgevallen. IJzeren kruis met geschilderd Christusbeeld.
ID: 90158 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Wegpaaltje ter aanduiding van de weg. Conisch natuurstenen paaltje met ingebeiteld cijfer "2" in dubbel cirkelmotief.
ID: 90146 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 1 (Meulebeke)
Gebouwd in 1935 voor winkelier Jules Verfaillie uit Meulebeke. Hoekpand met art-deco-inslag van twee bouwlagen onder schilddak (zwarte mechanische pannen). Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met afgeschuinde hoektravee en inkom onder overkragende bovenbouw op getrapte consoles, oplopende in dakvenster met getrapte frontonbekroning in granito.
ID: 90159 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 287 (Meulebeke)
Eénlagig woonhuis met poortgebouw en kapel, volgens kadaster in 1926 gebouwd voor Jules Kerckhof, landbouwer uit Meulebeke. Later uitgebreid met opslagplaats, achterbouw en bijgebouwen in opdracht van vlaskoopman Maurice Bearelle.
ID: 90147 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 30 (Meulebeke)
Laat-classicistisch pand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), met als toenmalige eigenaar metser Bernard Scheer uit Meulebeke.
ID: 90148 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 31 (Meulebeke)
Laat-classicistisch pand, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar Joseph Lefevre, kleermaker uit Meulebeke; in 1890 uitgebreid en mogelijk aangepast in opdracht van Stephania Devolder uit Meulebeke, pas in 1907 in het kadaster geregistreerd.
ID: 90160 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 323 (Meulebeke)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen gelegen op een oudere site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt. Erf met verharding en grasperk, toegankelijk via witgeschilderde betonnen pijlers en buisleuninghek waarin de initialen "D V" zijn verwerkt. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met roodgeschilderde muurankers. Eénlagig woonhuis van vier traveeën met baksteenfries, natuurstenen onderdorpels en segmentboogopeningen (T-ramen).