30839 resultaten
ID: 90149 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 59-61 (Meulebeke)
"N.V. Dubaere", in oorsprong als één pand in 1903 gebouwd voor de Brusselse hotelhouder Lodewijk Herregodts, die het in 1910 aan de Meulebeekse koopman Henri Dubaere verkoopt. Deze heeft circa 1890 een vellenhandel gestart die uitgroeit tot een haarsnijderij, groothandel in onder meer vellen, wol, lompen, textielafval en schroot. Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Lijstgevel met parement in gele siersteen met gebruik van donkerbruine plaketten voor plint en vensterpenanten.
ID: 90150 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 64 (Meulebeke)
Notariswoning in neoclassicistische stijl, volgens kadaster in 1890 in opdracht van notaris Conraad De Brabandere uit Meulebeke gebouwd. In 1964 gebeurt een uitbreiding met een annex aan de zuidzijde en in 1968 wordt de L-vormige haakse achterbouw afgebroken.
ID: 90151 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 74 (Meulebeke)
Woonhuis volgens kadaster in 1933 gebouwd voor Achiel Vierstraete, smid uit Meulebeke. Breedhuis met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Geprofileerde en geschilderde houten kroonlijst op uitgelengde consoles. Roodbakstenen lijstgevel met gebruik van natuursteen voor onder meer plint, dorpels, banden en trap (twee treden).
ID: 90152 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 78 (Meulebeke)
Eclectisch herenhuis met art-nouveau-inslag, gebouwd "ANNO 1908" (gevelstenen) voor veearts Edmond Maeyens uit Meulebeke naar ontwerp van architect Prudent Vergote (Meulebeke). In 1962 voorzien van bijhorende autobergplaats langsheen de Barnumstraat naar ontwerp van architect Edgard Lievens (Tielt).
ID: 90154 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 97 (Meulebeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit woonhuis, haaks bijgebouw en bakhuis, waarvan het erf volgens kadaster in 1864 wordt aangepast bij de rechttrekking en verbreding van de Oostrozebekestraat, met bouw van een nieuw woonhuis, een aardappelkelder en een bijgebouw voor de toenmalige eigenaar Francis Goethals, landbouwer uit Meulebeke.
ID: 90155 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 98-100 (Meulebeke)
Gelegen aan de hoek met Onze-Lieve-Vrouwstraat. Woonhuis met smidse, volgens kadaster in 1939 gebouwd voor Remi Vuylsteke, smid uit Meulebeke; gesigneerd "ALB. CROP/ ARCHITECT/ MEULEBEKE". Hoekpand van twee bouwlagen onder plat dak met parement in gele siersteen. Afgeronde overkragende hoekerker met omlopend vensterregister en patrijspoortmotief. Inkom op de hoek tussen afgeronde zijmuurtjes.
ID: 90163 | Bouwkundig element
Oude Diksmuidse Boterweg (Meulebeke)
Bakstenen kapelletje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde plint; voorheen witgekalkt. Segmentboogtoegang onder strek gevat in uitkragende bakstenen omlijsting; houten, half getralied deurtje. Lege mijterniskapel in puntgeveltop; verdwenen Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.
ID: 90161 | Bouwkundig element
Oude Diksmuidse Boterweg 26 (Meulebeke)
Hoeve Hof ter Poorte hoeve met woonhuis gedateerd 1787 in zijpuntgevel. Eenlagig woonhuis van acht traveeën met verankerd bakstenen parement.
ID: 90162 | Bouwkundig element
Oude Diksmuidse Boterweg 34 (Meulebeke)
In oorsprong omwalde hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Lange oprit met losse verharding naar omhaagd erf met open, witgeschilderde betonnen afsluiting met draad. Toegang via witgeschilderde pijlers met bolbekroning. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.
ID: 90164 | Bouwkundig element
Oude Gentstraat (Meulebeke)
Sint-Jozefskapel opgericht in 1858 (zie datering in onder meer hoekzwikken). Het kadaster registreert pas in 1903 de incorporatie van de kapel in het woonhuis, gebouwd in hetzelfde jaar als de kapel in opdracht van Ferdinand Roelandts, ontvanger uit Meulebeke. Thans grotendeels verbouwd bij integratie in de naastliggende woning nummer 6.