30839 resultaten
ID: 90282 | Bouwkundig element
Vuilputstraat 80 (Meulebeke)
Achteringelegen historische, in oorsprong omwalde hoeve gelegen op een site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, waarop het huidige woonhuis teruggaat met 20ste-eeuwse bijgebouwen.
ID: 90284 | Bouwkundig element
Vuilputstraat 90 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. Aan de straat, erftoegang met roodgeschilderd ijzeren hek tussen vlak afgedekte, bakstenen pijlers. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen).
ID: 90190 | Bouwkundig element
Wetstraat 3 (Meulebeke)
Voormalig gemeentehuis, in 1925 vanuit de Regentiestraat in een voormalige 19de-eeuwse jongensschool overgebracht, in 1942 herbouwd met aanpalende brandweerkazerne.
ID: 90288 | Bouwkundig element
Wetstraat 4 (Meulebeke)
Woonhuis met late neoclassicistische inslag, volgens kadaster net als de naastliggende panden nummers 6-8 in 1929 gebouwd.
ID: 90289 | Bouwkundig element
Wolvenstraat (Meulebeke)
Begraafplaats van de op 24 januari 1956 opgerichte parochie de Paanders, de vierde en laatst erkende parochie op Meulebeeks grondgebied (zie Paanderstraat); aangelegd in hetzelfde jaar. Omhaagde begraafplaats op rechthoekig grondplan, toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met vlakke afdekking in beton. Rechte assen met losse verharding, waartussen rechthoekige perken met onder meer graven uit het derde kwart van de 20ste eeuw getypeerd door mozaïekbekleding.
ID: 307516 | Landschappelijk element
Middelkerke (West-Vlaanderen)
Het Groot Geleed is een restant van de middeleeuwse Testerepgeul die het eiland Testerep met daarop Oostende, Middelkerke en Westende van de rest van het vasteland afscheidde. Tussen 500 tot 900 n.C. bestond de ruimte tussen Oostende en Nieuwpoort uit schorren en geulen langs waar het zeewater dagelijks de kustvlakte instroomde. Langs de toenmalige kustlijn lagen drie grote getijdegeulen die het zeewater het binnenland binnen leidden: ter hoogte van de IJzer in Nieuwpoort, ten noorden van Veurne en in Oostende. Die vertakten op hun beurt in een netwerk van zijdelingse geulen, van oost naar west dus, of omgekeerd. Ten oosten van Nieuwpoort bij Nieuwendamme liep een zijgeul ongeveer parallel aan de kustlijn, de Testerepgeul.
ID: 135132 | Landschappelijk geheel
Lombardsijde, Slijpe, Westende (Middelkerke)
In dit gebied ligt een overgangszone tussen duinen en polders. Het noordwestelijke zandige gedeelte was vroeger een binnenduincomplex. Deze duinen zijn lang beïnvloed geweest door erosie en begrazing. Omwille van de voedselarme, ontkalkte ondergrond en de begrazing komt een schrale heide- en graslandvegetatie voor. De westelijke graslanden vlakbij Lombardsijde kennen nog enkele knotbomenrijen. Het zuidelijke gedeelte behoort tot de polders en ligt frequent onder akkerland. Hier zorgen talrijke sloten en grachtjes met rietbegroeiing voor de afwatering van het gebied. De Schuddebeurzebeek is de voornaamste afwateringsader voor het gehele gebied. Opgaande bomenrijen accentueren het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. In het gebied zijn verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 135133 | Landschappelijk geheel
Lombardsijde, Westende (Middelkerke), Nieuwpoort (Nieuwpoort)
Dit gebied strekt zich uit op de rechteroever van de Ijzer (havengeul) bij Nieuwpoort met inbegrip van het strand, het natuurreservaat Ijzermonding en de Sint-Laureinsduinen tot de bebouwing van Westende-Bad. Het gehele gebied ligt langs het vroegere Ijzerestuarium op een voormalig eiland die van het vasteland gescheiden was door een kreek die in de Ijzer uitmondde. Vóór de 12de eeuw ontwikkelde zich een duinenfront op dit schorrengebied wat bewoning mogelijk maakte. Het gebied omvat de sequentie van strand en duinen tot polder en een slikken- en schorrengebied nabij de monding. Het strand is gescheiden van de Sint-Laureinsduinen door een lage dijk, een restant van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 135136 | Landschappelijk geheel
Middelkerke (Middelkerke), Oostende (Oostende)
De 'Duinen nabij Raversijde' omvat een smalle strook kustduinen tussen Middelkerke en Raversijde met aansluitend het Provinciaal domein Prins Karel met voormalige kustbatterij uit de Eerste en vooral Tweede Wereldoorlog. Aansluitend is ook een deel van de verdwenen vissersnederzetting Walraversijde ingesloten.
ID: 54905 | Bouwkundig element
Alexandre Ponchonstraat 2 (Middelkerke)
Burgerhuis uit de jaren 1920-1930 in art-decostijl. Rechts dieperliggend tuintje; toegangspoortje gemarkeerd door betonnen pijlers. Complex van rechthoekige en vierkante blokken tot drie bouwlagen boven souterrain; verspringend grondplan en overkragende platte dakplaat op klossen.