444 resultaten
ID: 3946 | Bouwkundig element
Dries 2 (Antwerpen)
Pand met traditionele kern op de hoek van Dries en Leguit, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Op de hoek laatbarokke Madonna met kind door de beeldhouwer Cornelis De Smet uit de tweede helft van de 18de eeuw. Na beschadiging door brand in de jaren 1980 verwijderd.
ID: 4893 | Bouwkundig element
Eikenstraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis met laat-barok poortje, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw.
ID: 4898 | Bouwkundig element
Everdijstraat 31 (Antwerpen)
Herenhuis met traditionele kern genaamd "Hagelsteen", dat opklimt tot de late 16de eeuw. Het werd in 1621 door de familie Van Eeden verkocht aan Cornelis II Lantschot (1572-1656). Oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, liet de handelaar Edouard Van de Vin in 1880 de derde bouwlaag toevoegen door de aannemer Jan Jozef Hartz.
ID: 4904 | Bouwkundig element
Everdijstraat 45 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw. Te oordelen naar het gevelparement, lijkt het pand samen te zijn opgetrokken met het aanpalende nummer 43. Lijstgevel met verhoogde middentravee afgesloten met een trapgevel.
ID: 4906 | Bouwkundig element
Everdijstraat 8 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met gecementeerde puntgevel en markante vroeg-barokke poort uit het eerste kwart van de 17de eeuw.
ID: 4913 | Bouwkundig element
Falconplein 39 (Antwerpen)
Barokpoort uit 1671, enig overblijfsel van het falcontinnenklooster. Het werd in de veertiende eeuw gesticht door Falco de Lampage, de muntmeester van hertog Jan III van Brabant, en kende een sterke groei in de loop van de vijftiende eeuw. In het begin van de zestiende eeuw nam het klooster zowat het gehele bouwblok in tussen Oudeleeuwenrui, Generaal Belliardstraat, Falconrui en Falconplein.
ID: 4926 | Bouwkundig element
Falconrui 67 (Antwerpen)
Godshuis bestaande uit een kapel (zuidzijde) en huisjes van één verdieping gesitueerd rond een rechthoekige binnentuin. Opgericht in 1656-1659 door Cornelis Lantschot. De kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia.
ID: 83731 | Bouwkundig element
Gillisplaats (Antwerpen)
De Waterpoort, ook "Porta Regia" of "Coninckxpoort" genoemd, werd opgericht in 1624 als een soort ereboog voor Filips IV van Spanje, zie opschrift aan de westzijde en als stadspoort, zie inscriptie aan de oostzijde.
ID: 4027 | Bouwkundig element
Grote Goddaard 24 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, een oudere kern tot de huidige vorm aangepast in opdracht van advocaat J. Hoefnagels, naar een ontwerp door door de architect Edouard Dobbelêers uit 1905. Hardstenen barokpoortje uit de tweede helft van de 17de eeuw.
ID: 4046 | Bouwkundig element
Grote Markt 29 (Antwerpen)
Spiegelboogpoort met een hardstenen omlijsting in Lodewijk XIV-stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, geïntegreerd in een nieuwbouwpand.