209 resultaten
ID: 4199 | Bouwkundig element
Jordaenskaai 24 (Antwerpen)
Aan de oostzijde van nummer 24, in- en uitwendig: overblijfselen van de Burchtmuur van Doornikse kalksteen in onregelmatig verband, 1200-1225 te dateren.
ID: 4602 | Bouwkundig element
Jordaenskaai 4, Steenplein 1 (Antwerpen)
Het Steen en de burchtmuur werden omstreeks 1220-1225 opgetrokken, herbouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw door Domien de Waghemakere en Rombout II Keldermans, gerestaureerd en uitgebreid in 1887-1890 door Joseph Schadde, Ferdinand Truyman en Gustave Royers.
ID: 11319 | Bouwkundig element
Suzanne Spanhovenstraat 22 (Antwerpen)
Motte met slotgracht, waarbinnen aaneengesloten gebouwencomplex, uit 16de tot 19de eeuw, en vrijstaand rond gebouw van 1960, gelegen in spievormig openbaar park.
ID: 11391 | Bouwkundig element
Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een landschapspark, en een neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.
ID: 4733 | Bouwkundig element
Zakstraat 6 (Antwerpen)
Pand in neotaditionele stijl oorspronkelijk onderdeel van het Helvetiahuis op de hoek van Jordaenskaai en Vleeshuisstraat, gebouwd in opdracht van Johann Daniel Steinmann, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1904. Herstel van oorlogsschade door de architect Jan Goos in 1953.
ID: 81785 | Bouwkundig element
Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.
ID: 76396 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boekhoutedorp 5 (Assenede)
De eerste vermelding van een kasteel dateert van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Nog deels omgracht vroeg-renaissancekasteel op L-vormige plattegrond, ingeplant in een groot landschapspark met prachtige bomen, vijver met ijzeren boogbrugjes, ijskelder en grot. Koetsierswoning vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en conciƫrgewoning.
ID: 135163 | Landschappelijk geheel
Beernem, Oedelem (Beernem), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat een deel van de kanaaldepressie van Beernem met onder meer het Kanaal Gent-Brugge met bomenrij, jaagpad en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. In het natuurreservaat Leiemeersen ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke loop van de Zuidleie. Aansluitend bij het kanaal en langs de (zij)beken liggen gronden die continu een hoge grondwaterstand kennen en nog steeds grotendeels als grasland (hooi- of weiland) in gebruik zijn. De percelen worden begrensd door afwateringsgrachten en sommige hebben nog knotbomenrijen langs de perceelsranden.
ID: 38873 | Bouwkundig element
Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.
ID: 10043 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rameyenstraat 4-5 (Berlaar)
Omgracht domein, vanaf de Rameyenstraat toegankelijk via een kastanjedreef vanaf ingangspoort naar poortgebouw, driehoekig neerhof met aan noord- en westzijde de 18de-eeuwse hoeve- en dienstgebouwen. Omgracht kasteel, vermoedelijk uit de 18de eeuw, in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Complex voorts omgeven door landschapspark.