129 resultaten
ID: 76358 | Landschappelijk element
Oosteeklo-Dorp (Assenede)
In de zitting van 11 oktober 1919 besloot de gemeenteraad op 22 november een bevrijdingsfeest te organiseren en een vredesboom aan te planten.
ID: 305886 | Landschappelijk element
Oudenaardsesteenweg (Avelgem)
Aan de kerk van Kerkhove staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd opgericht in 1922. Dichtbij staat een geknotte linde met een behoorlijke omvang (omtrekt van 290 cm). Vermoedelijk werd deze zilverlinde (Tilia tomentosa) terzelfdertijd als vredesboom geplant.
ID: 131482 | Landschappelijk element
Kerkstraat (Beernem)
De vredesboom staat op het kleine dorpspleintje dat de Lattenklieverstraat in verbinding stelt met de Kerkstraat. De zilverlinde werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 306241 | Landschappelijk element
Herman Teirlinckplein (Beersel)
Op het plein aan de kerk van Beersel staat een opgaande linde. Deze boom is op 5 oktober 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde is aangeplant in een verhoogde, bakstenen bak. Op 11 november 2011 is aan de voet van de boom een gedenksteen ingehuldigd, ter gelegenheid van de oprichting van het vredescomité van Beersel.
ID: 135097 | Landschappelijk geheel
Leefdaal (Bertem)
De heerlijkheid Levedale stamt uit de 11de of 12de eeuw. Van de oorspronkelijke feodale burcht op de plaats van het huidige kasteel bleven twee ronde torens over en de oorspronkelijke donjon (15de eeuw). In de nabijheid van het kasteel dalen holle wegen af naar de vallei van de Voer. Daarlangs liggen een grote vijver en een verbouwd restant van een vroegere watermolen. In de tuinstructuur van Duchène zijn nog terrassen uit de barokke periode herkenbaar en aanplantingen uit de romantische periode. De beboste siertuin werd verlandschappelijkt met een ringpad. Het parkbos dat zich uitstrekt tot tegen de steenweg Leuven-Tervuren bevat nog een Romeinse grafheuvel. De band met het dorp is duidelijk merkbaar aan de kerkweg (beukendreef) die van het kasteel naar de van oorsprong Romaanse Sint-Lambertuskerk loopt.
ID: 305226 | Landschappelijk element
Kerkring (Bertem)
Ten noorden van het kerkhof staat bij de kerkhofmuur een opgaande lindeboom. Hoogstwaarschijnlijk is deze boom aangeplant als herdenkingsboom, vermoedelijk als vredesboom bij het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 131426 | Landschappelijk element
Koningin Astridplein (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Ten noorden van de parochiekerk staat op het Koningin Astridplein dicht bij het oorlogsmonument een zilverlinde, een dorpsboom die er als vredesboom werd geplant. Hij werd geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, de juiste plantdatum is ons echter niet bekend.
ID: 130849 | Landschappelijk element
Verheyenplein (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Tegenover de Sint-Laurentiuskerk werd na de Eerste Wereldoorlog een opgaande linde aangeplant als vredesboom. Bij de aanleg van het Verheyenplein kreeg de boom een ruim plantvak toebedeeld.
ID: 306242 | Landschappelijk element
Hartenberg (Bilzen-Hoeselt)
Op het dorpsplein van Eigenbilzen, rechts voor de toegang van de kerk staat een oorlogsgedenkteken, beschaduwd door een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Beide zijn opgericht ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 130859 | Landschappelijk element
Hoogstraat (Brakel)
Achter het herdenkingsmonument voor de beide wereldoorlogen staat een recent gekandelaarde lindeboom.