Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

26 resultaten


ID: 50975 | Bouwkundig element

Olieslagerij Vandeghinste

Bruggestraat 163 (Hooglede)
Voormalige olieslagerij Vandeghinste. Oorspronkelijk locatie van de zogenaamde "Bergmolen", stenen molen met oliestampkot, reeds geciteerd in 1794. In 1897 beschreven als oliemolen aangedreven door wind en stoom; afgebroken circa 1907. Olieslagerij in bedrijf tot 1974 en afgebroken circa 1988.


ID: 91139 | Bouwkundig element

Hoeve Ampe

Brouckstraat 4 (Kortemark)
Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek.


ID: 91577 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Mosschere

Leenstraat 1 (Lendelede)
19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen en voormalig poortgebouw met oudere kern, op een site die minstens opklimt tot de 15de eeuw. Gesitueerd in laaggelegen gebied nabij de grens met Izegem, aan de oorsprong van de Bossebeek.


ID: 51757 | Bouwkundig element

Hoeve

Ketelbuiserstraat 138 (Lichtervelde)
Ertegenover voormalige cichorei-ast uit de jaren 1930 en naar verluidt in werking tot 1976. Bakstenen complex met ast van drie bouwlagen onder plat dak met enerzijds links aanleunend gedeelte met weegbrug en open betonnen loods voor opslag.


ID: 51713 | Bouwkundig element

Hoeve

Weststraat 56, 58A-B (Lichtervelde)
Hoeve van het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw bestaande uit lage aaneengesloten bestanddelen in U-vormige configuratie rondom begraasd en begrint erf met notelaar. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gekasseide stoepen.


ID: 18119 | Bouwkundig element

Hoekhuis met herberg en weegbrug

Amand De Vosstraat 9, Eksaarde-dorp 65 (Lokeren)
Hoekhuis met herberg en woning uit de tweede helft van de 19de eeuw; twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak. Weegbrug ingewerkt in het voetpad.


ID: 50612 | Bouwkundig element

Café 't Voske

Nieuwstraat 57 (Maldegem)
Hoekgebouw met het Stationsplein, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1927. Kleurrijk parement van oranjerode baksteen verlevendigd door witte baksteenfriezen en ontlastingsbogen, met twee bouwlagen en typische afgeschuinde hoektravee met hoger oplopende afgeknotte top, onder pannen zadeldak.


ID: 89986 | Bouwkundig element

Station Meulebeke

Achtste Linielaan (Meulebeke)
Voormalig stationsgebouw gebouwd in 1854. Eenvoudig stationsgebouw in neoclassicistische stijl van een bouwlaag en aanvankelijk vijf, thans resterende vier traveeën onder schilddak. Overkragende en omlopende geprofileerde houten kroonlijst. Witgepleisterde baksteenbouw met zwartgeschilderde plint voorzien van geblokte horizontale lagen, strekgewijs boven de muuropeningen.


ID: 54839 | Bouwkundig element

Hoeve 't Langkoeistal

Langekoestalstraat 11 (Middelkerke)
Hoeve met kern uit de 18de eeuw, mogelijk oudere gedeelten confer boerenhuis. Lage bestanddelen U-vormig en deels gesloten opgesteld rondom een gekasseid erf ten zuiden toegankelijk via gebetonneerde oprit aan straatzijde gemarkeerd door bakstenen muurtje onder ezelsrug; centrale vaalt vervangen door siertuin. Boomgaard en resten van omwalling, ten oosten.


ID: 34336 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Terweststraat 44 (Moerbeke)
Dorpswoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek, smal erf met aanhorigheden achteraan palend aan de Moervaart. Aan de straat gebouwd bakstenen bedrijfsgebouw met pannen zadeldak.