Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1298 resultaten


ID: 132793 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Verrebeke 27 (Brakel)
De twee welkomstbomen staan bij de erftoegang van een semi-gesloten hoeve. De meest zuidelijke boom is recent vervangen. De boomstronk van de oude verwijderde boom is nog aanwezig. Hieruit heeft men vanuit de stamopslag een nieuwe jonge boom geselecteerd die voorlopig nog beheerd wordt als opgaande boom. De meest noordelijke boom is een gekandelaarde boom die werd ontdaan van alle takken.


ID: 132654 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde welkomstbomen bij het begin van de lange weg, die toegang verleent tot de, deels verdwenen, lager gelegen hoevetjes. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132656 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden met boomkruis

Vissegem (Brakel)
In de bocht van de weg staan op een talud drie gekandelaarde linden. Tegen de middelste werd een boomkruis bevestigd. Bomen in de hoek van een perceel, bij de bocht van een weg, werden ook geplant om het verder afsnijden van de weg te voorkomen. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.


ID: 132662 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde welkomstlindes bij een hoevetje. Samen met nog een paar andere lindes hier in de omgeving worden ze de “Pyckes bomen” genoemd. Volgens onze zegsman zouden de bomen geplant zijn rond 1860 door de familie Vanderlinden – Pycke.


ID: 132667 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlindes bij een stalletje

Vissegem (Brakel)
Twee gekandelaarde linden bij een gebouwtje dat dienst doet als schuilhok voor vee. In de zomer zorgen deze bomen voor schaduw en beschermen ze de constructie tegen weer en wind.


ID: 132666 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Vissegem 7 (Brakel)
Op traditionele wijze zijn lindebomen aangeplant aan de zuidwestzijde van een hoevetje. Dit is een zéér oud gebruik waarbij de bomen de gebouwen beschermen tegen zon, regen en wind.


ID: 132792 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Wallekouter (Brakel)
De opgaande Hollandse linde bevindt zich in de perceelshoek van een weiland, aan straatzijde van de Wallekouter. De mooi uitgegroeide boom is gerelateerd aan een voormalige hoeve, die op oude kaarten, zoals Vandermaelen en Popp, te zien is. De linde was vermoedelijk een welkomstboom bij het erf.


ID: 12780 | Bouwkundig element

Hoekhuis De Rode Leeuw

Bredabaan 262 (Brasschaat)
Hoekhuis van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de 19de eeuw.


ID: 300156 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindes bij Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Kerkstraat (Bree)
Rond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust uit 1904 werd een kapelhof met gekandelaarde lindes aangelegd.