1404 resultaten
ID: 301026 | Landschappelijk element
Heinestraat (Brakel)
Zes lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.
ID: 74096 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heksteelstraat (Brakel)
Rechthoekige open wegkapel van gecementeerde bakstenen onder overstekend zadeldak met smeedijzeren kruis, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw. De kapel wordt deels omhaagd en is omgeven door gekandelaarde lindes waarvan er nog vier resteren.
ID: 132514 | Landschappelijk element
Hollebeekstraat, Steenweg (Brakel)
Het planten van welkomstbomen is een gebruik dat niet enkel bij erftoegangen werd uitgevoerd. Ook bij de inkom van kerkhoven werden de kerkgangers gezuiverd van kwade invloeden als zij onder de lindebomen de kerk betraden. Een oud heidens gebruik dat werd gerecycleerd voor de toepassing bij kerken en kapellen. Bovendien werden deze bomen in de zomer, bij het gekeuvel na de kerkdiensten, zéér gewaardeerd als parasol. De meeste welkomstbomen bij kerkhoven zijn weliswaar verdwenen. Hier in Parike zijn de lindes vervangen, nadat er één van de twee lindes bij een storm (1983) in de kerk was gevallen.
ID: 130859 | Landschappelijk element
Hoogstraat (Brakel)
Achter het herdenkingsmonument voor de beide wereldoorlogen staat een recent gekandelaarde lindeboom.
ID: 130860 | Landschappelijk element
Kasteeldreef 8 (Brakel)
Kasteeldreef met aan beide kanten van de toegangsweg een enkele bomenrij van opgaande lindebomen.
ID: 130856 | Landschappelijk element
Kleibergstraat 41 (Brakel)
Zichtbaar van op de N8 (Kleibergstraat) staat een lindeboom bij een wegkruis.
ID: 300875 | Landschappelijk element
Leinstraat (Brakel)
Deze Hollandse linde is de enige reminiscentie van het feit dat er op deze plaats een hoevetje heeft gestaan. Gezien de boom dicht bij de straat is ingeplant, is de kans groot dat hij er als welkomstboom is gezet. De boom is door zijn grootte en omvang zéér beeldbepalend.
ID: 132811 | Landschappelijk element
Nederpoorterij (Brakel)
Opgaande Hollandse linde met zéér zware nestvormige takkenstructuur in de kruin. De boom staat bij een ruïne van een gebouw dat nog op de kadasterkaart is ingetekend. Hij staat aan de westzijde van de ruïne en is bijgevolg traditioneel aangeplant als schermboom. Heel wat aangeplante Lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. De nest is hier bij de boom aan de Nederpoorterij enorm groot en beslaat wel een kwart van de kruin. Mogelijks is dit genetische type van Hollandse linde een van uit onze contreien verspreide kloon in Europa.
ID: 132653 | Landschappelijk element
Oorloge 22 (Brakel)
Tegen de zuidwest gevel van wat vroeger stallen zijn geweest staan twee gekandelaarde lindes. Ze beschermen het gebouw en het gestalde vee tegen zon, regen en wind.
ID: 301782 | Landschappelijk element
Pevenage (Brakel)
De zware gekandelaarde zomerlinde staat op een graslandperceel aan de straat Pevenage, Everbeek (Brakel). Het is een beschermboom of hoekboom. De linde met omtrek 450 cm dateert minstens uit het vierde kwart van de 19de eeuw.