444 resultaten
ID: 52531 | Bouwkundig element
St.-Gerebernusstraat (Geel)
Eénbeukige kapel uit 1697 met barokke kern en classicistische verbouwingen, bestaande uit drie verspringende volumes.
ID: 18808 | Bouwkundig element
Abrahamstraat 13-15 (Gent)
De Bergen van Barmhartigheid werden gesticht door aartshertogen Albrecht en Isabella. Hofarchitect Wenceslas Cobergher kocht het zogenaamde Dondersteen, dat in 1620 werd gesloopt en in 1621 werd de nieuwe bouw voltooid. Monumentale lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen met twee parallelle zadeldaken. Eerste voorbeeld van Vlaamse barokstijl te Gent, opgetrokken uit baksteen verwerkt met zand- en hardsteen. Verankerde bakstenen achtergevel van zeventien traveeën en drie bouwlagen. Het 15de-eeuwse gebouw links ernaast werd aangepast en ingericht als woning voor de beheerder van de Berg van Barmhartigheid. Dit zandstenen gebouw omvat van acht traveeën en twee bouwlagen. Van het hoekpand met de Bonifantenstraat resteert een gekanteeld omheiningsmuurtje met een 17de-eeuws rondboogpoortje.
ID: 18818 | Bouwkundig element
Academiestraat 1 (Gent)
Vermoedelijk in 1295 vestiging van de eerste augustijnen in een huis genaamd "ter Capellen", gelegen in de wijk de Briel op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt, volgens de traditie geschonken door Gerelmus Borluut en gelegen nabij een kapel, gewijd aan Sint-Stephanus, welke aanvankelijk dienst deed als kloosterkerk.
ID: 20078 | Bouwkundig element
Begijnengracht 75-77 (Gent)
Zogenaamde Huis de Pluim, breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster, opgevat als halsgevel en gedateerd "anno 1627". Verankerde, bepleisterde en beschilderde barokke voorgevel.
ID: 20096 | Bouwkundig element
Begijnhofdries 15-18 (Gent)
Traditioneel U-vormig complex in het Sint-Elisabethbegijnhof, daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw, gerestaureerd in het derde kwart van de 20ste eeuw in opdracht van De Vrienden van het Oud Begijnhof. Brede voorgevel, uitziend op ommuurd voortuintje, van negen traveeën en twee bouwlagen; dak gevat tussen twee zijtrapgevels gedateerd 1665 (linkergevel) en 1685 (rechtergevel). Achtergevel en twee haakse vleugels geschikt rondom binnenhofje. Verankerde achtergevel van zes traveeën in barok getinte stijl. Linkerdwarsvleugel van vijf traveeën in dezelfde stijl, aan straatkant trapgevel gedateerd 1671.
ID: 20101 | Bouwkundig element
Begijnhofdries 30-31, Edmond Boonenstraat 2 (Gent)
Twee parallelle diephuizen met trapgevels van 10 treden en een topstuk, van drie en vier traveeën onder zadeldaken, linkertrapgevel door middel van ankers gedateerd 1664. Traditionele bak- en zandsteenstijl. Zijgevel in de Edmond Boonenstraat van zes traveeën, rechterzijgevel met drie getrapte dakvensters. Achterpuntgevels met muurvlechtingen. Rechts van het huis barok toegangspoortje in omheiningsmuur.
ID: 20105 | Bouwkundig element
Begijnhofdries 42, Gravin Johannastraat 2 (Gent)
Barokgebouwen uit de tweede helft van de 17de eeuw. Ingrijpende restauratie- en aanpassingswerken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Nu gegroepeerd rondom een vierhoekige binnenplaats met aanpalende tuin links. Infirmerie ten zuidwesten, opgevat als een bak- en zandsteenconstructie van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, waarvan de huidige gevelaspecten dateren van na de verbouwingswerken. Voorgevel van negen traveeën met bewaarde centrale barokdeur van zandsteen. Het Huis van de Grootjuffer situeerde zich in de westvleugel van twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken uit bak- en zandsteen. Noordvleugel van twee bouwlagen onder zadeldak. Voormalige kapel van de infirmerie in de zuidoosthoek, opgevat als een eenbeukig bak- en zandstenen gebouw met twee traveeën onder zadeldak, voltooid in 1683. Zijingang van het instituut voorbij de straatbocht: barokportaal afkomstig van het karmelietenklooster in de Vrouwebroersstraat, naar hier overgebracht in 1881-83.
ID: 24489 | Bouwkundig element
Biezekapelstraat 2-4 (Gent)
Barok kapelletje op rechthoekige plattegrond, daterend uit eerste kwart 18de eeuw en gebouwd door Fr. Van Pottelberghe, heer van Overdam, ter vervanging van een vroeger kapelletje op deze plaats.
ID: 26070 | Bouwkundig element
Bij Sint-Jacobs 3H, Vrijdagmarkt 32 (Gent)
Stadswoning met barokke trapgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw. Achterzijde met trapgevel uitziend op Bij Sint-Jacobs.
ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.