Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27226 | Bouwkundig element

Bankgebouw in neoclassicistische stijl

Markt 2 (Oudenaarde)
Bankgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in 1922 in opdracht van de Bank van Kortrijk door architect J. Vanhoenacker in plaats van twee huizen. Onderkelderd bak- en hardstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met rechts dakvenster onder driehoekig fronton. Rondboogpoort rechts, in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en bekronend balkon op volutes.


ID: 27270 | Bouwkundig element

Huis In de Gouden Schaar

Nederstraat 5 (Oudenaarde)
Winkelhuis met vroeg-19de-eeuwse kern en vernieuwde gecementeerde eclectische gevel met Régence-invloed, drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met dakvenster, van 1923.


ID: 27310 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes. Geoosterde, heden volledig vrijstaande kerk met massieve vierkante westtoren van 88 meter.


ID: 27080 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neogotische stijl

Devosstraat 19 (Oudenaarde)
Imposant burgerhuis in neogotische stijl met voornamelijk art-nouveau-inslag in de decoratie. Kleurrijke gele bakstenen lijstgevel onderlijnd door rode en blauwe banden, op een sokkel van arduin en breuksteen; verhoogde begane grond en pseudomansardedak met dakkapellen, een ontwerp van architect J. Colpaert van 1905. Art-nouveaugetinte sgraffitopanelen in de borstweringen en boogvelden.


ID: 27254 | Bouwkundig element

Burgerhuis Cambier

Markt 41 (Oudenaarde)
Diephuis van oorspronkelijk drie bouwlagen met inbegrip van de huidige kelderverdieping en met trapgeve, aangepast in de 19de eeuw als bepleisterde lijstgevel met toevoeging van bovenste bouwlaag. Oudste kern van Doornikse breuksteen opklimmend tot 12de eeuw. In de tuinmuur, 16de-eeuws rondboogpoortje met omlijsting van zandsteen.


ID: 27099 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Einestraat 17 (Oudenaarde)
Burgerhuis met oude kern en verbouwde voorbouw van 1876 in opdracht van brouwer Liedts en toen deel uitmakend van de vroegere brouwerij Liedts samen met nummer 19 met brouwerijgebouwen uitziend op de Burgschelde. Heden gecementeerde voorgevel met neo-Lodewijk XVI-inslag; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27186 | Bouwkundig element

Rustoord en klooster Heilige Familie

Kasteelstraat 20 (Oudenaarde)
Neogotisch kloostercomplex, een afdeling van het Zwartzusterklooster, blijkens gevelsteentje opgericht in 1886. Aan de straatkant U-vormig uitgebouwde vleugels, voorheen met gesmeed ijzeren afsluiting van de binnenplaats van de hand van V. Warie, aan de achterzijde L-vormig uitgebouwd en voorzien van een ommuurde tuin.


ID: 27240 | Bouwkundig element

Huis De Roose

Markt 24 (Oudenaarde)
Huis De Roose, eertijds horend bij een brouwerij. Reeds bekend begin 16de eeuw. Rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en erachter gelegen diephuis, gevel uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. Rechthoekige vensters op lekdrempels, vernieuwd in 1911. Twee achter elkaar gelegen kelders, vermoedelijk uit de 13de eeuw.


ID: 27011 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Achterburg 5-11 (Oudenaarde)
Rij arbeiderswoningen met de achterzijde palend aan het begijnhof en daterend uit de 19de eeuw. Rijhuizen van respectievelijk drie, twee, vijf en drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldaken.


ID: 27073 | Bouwkundig element

Winkelhuizen

Burg 7-13 (Oudenaarde)
Rij bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen met verschillende kroonlijsthoogte uit de eerste helft van de 19de eeuw. Nummer 7 en 9 met later vernieuwde houten winkelpuien.