425 resultaten
ID: 50948 | Bouwkundig element
Kleine Stadenstraat 109 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met dezelfde opstelling van woonhuis en schuur. Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen onder overkragende, pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rond een begraasd en begrint erf; gekasseide stoep voor westelijke stalvleugel.
ID: 46445 | Bouwkundig element
Gelmelstraat 60-62 (Hoogstraten)
Katholieke onderwijsinstelling, heden met kinderdagverblijf, bewaarschool, lagere en middelbare afdelingen, hotelschool opgericht in 1832 door de ursulinen van Tildonk.
ID: 43777 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 57 (Horebeke)
Villa in art-deco-getinte stijl volgens kadasterarchief gebouwd circa 1927 door weduwe van brouwer Aloïs Roman-Uyttersprot van de nabijgelegen brouwerij Roman in Mater. Voortuintje afgesloten door een laag hek aan gemetselde pijlertjes en ijzeren borstweringen tussen bakstenen pijlertjes en op muurtjes.
ID: 74197 | Bouwkundig element
Sint-Kornelisplein 1 (Horebeke)
Herenhoeve gelegen ten zuidoosten naast de kerk, in 1786 vermeld als hofstede toebehorend aan griffier Van der Donckt. U-vormig complex gebouwen gegroepeerd rondom geplaveide binnenplaats, aan de straatzijde, ten zuidwesten, afgesloten door hoge bakstenen muur met poortjes.. Vermoedelijk enkele jaren later toevoeging van noordelijke vleugel en straatmuur.
ID: 13185 | Bouwkundig element
Kapelstraat 6 (Hove)
Aan zuidzijde van de kerk gelegen alleenstaand huisje. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van circa 1830.
ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.
ID: 30618 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Diksmuidseweg 416 (Ieper)
Pastorie ten zuidoosten van de kerk. Alleenstaande villa midden ommuurde tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architecten Fernand Petit, Jacques Obozinski, van 1922. Achterliggend nutsgebouwtje onder geknikt schilddak, met duiventil.
ID: 30654 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veurnseweg 10-12 (Ieper)
Eclectisch kasteeltje met achterliggende vijver, aansluitend bij de omwalling en park, bereikbaar via geasfalteerde oprit en brug met gietijzeren leuning. Bijhorende conciërgewoning en haaks aansluitend koetsgebouw, rechts van oprit. Straatzijde afgezet door middel van rood bakstenen omheiningsmuur. Neogotisch getint kasteeltje van circa vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, herbouwd naar vooroorlogs uitzicht van 1845, deels met hergebruikt materiaal, naar ontwerp van architect Raphaël Speybrouck van 1924.
ID: 51352 | Bouwkundig element
Gentsestraat 74A (Izegem)
Voormalig tuinhuisje met op de bovenverdieping duivenhok, van 1906, aansluitend bij de cottage-architectuur. Oorspronkelijk een aanhorigheid van het herenhuis van schoenfabrikant L. Defauw.
ID: 51617 | Bouwkundig element
Prins Albertlaan 97 (Izegem)
Historische hoeve met lage losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een bekiezeld en begraasd erf. Verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.