Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 39594 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Gemeenteplein 2-3 (Halle)
Behorend tot het gesloten type, in de zijgevel van het woonhuis gedateerd Anno 1733 door middel van uitstekende baksteenkoppen onder een hartmotief, doch naderhand aangepast.


ID: 80072 | Bouwkundig element

Kasteel Genenbroek

Catharinadal 3 (Hamont-Achel)
Eclectisch geheel met neo-Vlaamserenaissance-inslag. In zijn huidig uitzicht dateert het complex van 1882-85, maar het is mogelijk ouder in kern.


ID: 80075 | Bouwkundig element

Achelse Kluis

De Kluis 1 (Hamont-Achel)
Oorspronkelijk verblijfplaats van kluizenaars, vanaf 1846 priorij, sinds 1871 trappistenabdij, gelegen op de Belgisch-Nederlandse grens.


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 205048 | Bouwkundig element

Neerhof van kasteel Oosterluys

Gentsesteenweg 230 (Harelbeke)
Voormalig neerhof van kasteel "Oosterluys", Dieper gelegen hoevesite die zeker opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoevesite met toegang tussen wit beschilderde, bakstenen hekpijlers met verjongende bekroning, waartussen smeedijzeren toegangshek. Deels begraasd, voorts onverhard erf waarlangs aan de oostzijde het 18de-eeuwse boerenhuis is gelegen en aan noordzijde een lange schuur-/stalvleugel.


ID: 205437 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Schiervelde

Kasteelstraat 58 (Harelbeke)
17de-eeuwse hoeve, Goed "Schiervelde", eertijds neerhof bij het sinds het begin van de 19de eeuw gesloopte kasteel "Schiervelde". Voormalig centrum van heerlijkheid Schiervelde. Thans fraaie hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op de grens met Bavikhove en bereikbaar via een lange dreef die haaks op de Muizelstraat straat en in het verlengde van de Kasteelstraat loopt.


ID: 22261 | Bouwkundig element

Olmenhof, voormalige abdijhoeve Herkenrode

Goorstraat 2-4 (Hasselt)
Voormalige abdijhoeve van de abdij Herkenrode, gebouwd onder abdis Barbe de Rivière d'Arschot en gedateerd 1743.


ID: 22246 | Bouwkundig element

Abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4, 4A-F, 4H, 1A (Hasselt)
Voormalige cisterciënzerinnenabdij met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, gelegen op de zuidelijke Demeroever, temidden van een beschermd bos- en landbouwlandschap, en toegankelijk langsheen twee lindendreven.


ID: 22142 | Bouwkundig element

Kasteel van Kiewiet

Kiewitdreef 3, Putvennestraat 108-112 (Hasselt)
Herenhuis met dienstgebouwen en hoevecomplex uit de 19de eeuw, gelegen in een boomrijk park met merkwaardige oude eiken en beuken.


ID: 22243 | Bouwkundig element

Hoeve Aldenhof

Kuringersteenweg 413 (Hasselt)
Voormalige hoeve van de abdij Herkenrode, eertijds gelegen aan de belangrijke weg Diest - Hasselt in de onmiddellijke nabijheid van het abdijcomplex.