Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

274 resultaten


ID: 27733 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijflindendries 2 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindeboom en bakstenen pijler aan de toegang, vier notelaars middenin het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur met jaarankers 1893, hogere dwarsschuur en wagenhuis met lager aanleunend bakhuis.


ID: 300158 | Landschappelijk element

Poortje van welkomstlindes

Herisstraat 13 (Peer)
Bij de woning in de Herisstraat 13 is de toegang tot het erf geflankeerd door twee lindebomen. Deze twee welkomstbomen werden bovenin aan elkaar geënt en gevlochten waardoor er een poortje ontstond. De lindes hebben omtrekken van 252 cm en 291 cm.


ID: 133083 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee linden, een zomerlinde en een hollandse linde, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 269 cm.


ID: 31135 | Bouwkundig element

Lindenhof

Krombeekseweg 36 (Poperinge)
Kleine hoeve met losse, lage bestanddelen ingeplant rechts van de populierendreef naar de 19de-eeuwse hoeve nummer 32. Aan de straat gelegen boerenhuis met omhaagd voortuintje waarvan de toegang geflankeerd door twee linden; erachter, erf met minder interessante, overige gebouwen.


ID: 31360 | Bouwkundig element

Hoeve Lindegoed

Lindegoedstraat 2 (Poperinge)
Hoeve 'Lindegoed' met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 132454 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulieren als welkomstbomen

Sint-Sixtusstraat 90 (Poperinge)
Twee zwarte knotpopulieren zijn bij een erftoegang geplant als welkomstbomen. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 3010 | Bouwkundig element

Sikkelhoeve

Sikkelstraat 6-8 (Putte)
Aangepaste 18de-eeuwse hoeve met woonstalhuis onder zadeldak en 20ste-eeuwse schuur ten westen.


ID: 23260 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dadizeleleenstraat 9 (Roeselare)
Hoeve met oude kern, zie jaartal 1735 in kerfsneetechniek aangebracht in balkslof; losse lage bestanddelen onder zadeldak, L-vormig opgesteld rondom een van grind voorzien erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en linde. Ten noorden van het erf, woonhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links opkamertravee van één travee + woongedeelte van vier traveeën + één staltravee. Achter het woonhuis aardappelkelder met tongewelf.. Ten zuiden, dwarsschuur met lagere, haaks aansluitende stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 308953 | Landschappelijk element

Geknotte linde als welkomstboom

Izegemseaardeweg 68 (Roeselare)
Aan de toegang van het erf staat een geknotte linde als welkomstboom.


ID: 23662 | Bouwkundig / Landschappelijk element

't Kasteeltje ter Betse met welkomstlindes

Ter Bets 12 (Roeselare)
Omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rond een begrint erf. Drie oude welkomstlindes aan erftoegang.