Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

280 resultaten


ID: 130921 | Landschappelijk element

Geleide haagbeuk als welkomstboom

Haagstraat 14 (Pajottegem)
De alleenstaande geleide haagbeuk (Carpinus betulus)staat aan de rechterzijde van de toegangspoort van de hoeve. De gewone haagbeuk, waarvan er oorspronkelijk vermoedelijk twee stonden, aan beide zijden van de toegangspoort, vormt een historische eenheid met de hoevesite. De haagbeuk fungeert als welkomstboom.


ID: 131332 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als welkomstboom

Halvemaanstraat 4 (Pajottegem)
De opgaande haagbeuk (Carpinus betulus) is aangeplant aan de straatzijde van het boerenerf, links van de oprit. De welkomstboom, traditioneel aangeplant bij de inkom van erven, werd ook aangeplant met een bijkomende functie als zonne-, wind- of regenscherm voor de aanpalende stalling. De boom heeft een mooie groeivorm en is een beeldbepalend object in de omgeving.


ID: 131096 | Landschappelijk element

Vier welkomstbomen bij Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle

Kapellestraat 74 (Pajottegem)
Aan de ingang van het Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle langs de Kapellestraat komen vier welkomstbomen voor. Er staan telkens twee bomen aan de beide zijden van het toegangshekken: twee bruine beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) met stamomtrekken van 1,05 meter en 2,37 meter en twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) met stamomtrekken van 3,45 meter en 3,04 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008).


ID: 131340 | Landschappelijk element

Twee welkomstboompjes van meerstammige geknotte essen

Markstraat 29 (Pajottegem)
De twee meerstammige welkomstboompjes van gewone es (Fraxinus exelsior) bevinden zich aan beide zijde van een hek bij het toegangspad naar de voordeur. De meerstammigheid is een gevolg van het 'op struiken zetten' van een soort die zonder kunstmatige snoei als boom uitgroeit. De essen worden op een hoogte van twee meter geknot.


ID: 39105 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Hof

Meidoornstraat 21 (Pajottegem)
Gesloten hoeve met boerenhuis van 1926, doch oudere hoevegebouwen. Een overluifelde inrijpoort geeft toegang tot het geplaveid erf.


ID: 300158 | Landschappelijk element

Poortje van welkomstlindes

Herisstraat 13 (Peer)
Bij de woning in de Herisstraat 13 is de toegang tot het erf geflankeerd door twee lindebomen. Deze twee welkomstbomen werden bovenin aan elkaar geënt en gevlochten waardoor er een poortje ontstond. De lindes hebben omtrekken van 252 cm en 291 cm.


ID: 133083 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee linden, een zomerlinde en een hollandse linde, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 269 cm.


ID: 31135 | Bouwkundig element

Lindenhof

Krombeekseweg 36 (Poperinge)
Kleine hoeve met losse, lage bestanddelen ingeplant rechts van de populierendreef naar de 19de-eeuwse hoeve nummer 32. Aan de straat gelegen boerenhuis met omhaagd voortuintje waarvan de toegang geflankeerd door twee linden; erachter, erf met minder interessante, overige gebouwen.


ID: 31360 | Bouwkundig element

Hoeve Lindegoed

Lindegoedstraat 2 (Poperinge)
Hoeve 'Lindegoed' met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 132454 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulieren als welkomstbomen

Sint-Sixtusstraat 90 (Poperinge)
Twee zwarte knotpopulieren zijn bij een erftoegang geplant als welkomstbomen. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.