Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

422 resultaten


ID: 74320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Nieuw kasteel

Waregemsestraat 33-35 (Kruisem)
Circa 8 hectare groot domein met park en vijver in landschappelijke stijl ingeplant tussen de Waregemsestraat en de huidige Vijverdamstraat. Huidig landhuis gebouwd circa 1860 door V. de Kerchove de Denterghem, toenmalig burgemeester van Nokere.


ID: 54291 | Bouwkundig element

Bloemistenhuis

Achterstraat 27 (Laarne)
Opvallend bloemistenhuis uit het interbellum. Villa volgens bouwplan van 1930 gebouwd bij bestaande achterliggende bloemisterij in opdracht van Jozef De Kezel naar ontwerp van architect Georges De Vloed.


ID: 54315 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorpsstraat 11 (Laarne)
Volgens kadastergegevens bouwde J.-B. De Proost, koster van Laarne in 1857 dit huis en vóór 1895 vergroot met een kleine achterbouw en een dienstgebouw aan de Molenstraat; ook de serre die tegen de zuidzijde van de tuinmuur paalt werd in die periode toegevoegd.


ID: 58225 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerstraat 47 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, mogelijk opklimmend tot het midden van de 18de eeuw. De Ferrariskaart van 1771-1778 geeft vermoedelijk al het huidige boerenhuis en de huidige schuur weer.


ID: 134200 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hooleyck

Rumsdorpstraat 60 (Landen)
In 1884-1888 door vrederechter Fernand Isidore Kempeneers gebouwd eclectisch landhuis met wintertuin en bijgebouw met koetshuis, paardenstallen en personeelsvertrekken. Aansluitend bij het koetshuis ligt een ommuurde moestuin met serres, toegankelijk via een achthoekig paviljoen met gelijkaardige stijlkenmerken als het landhuis. Ten noordwesten van het kasteel bevindt zich de ijskelder. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijk park van circa 2,5 hectare met enkele zeldzame oude bomen en recente aanplanting van zeldzame soorten.


ID: 47719 | Bouwkundig element

Bloemistenwoning en -bedrijf

Korte Breestraat 10 (Lebbeke)
Bloemistenwoning en –bedrijf uit het interbellum, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1934 door hovenier Fr. Delcor-Van Waeyenberg. Vrijstaande woning met voortuin afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen vijf hoge gietijzeren zuilen; toegangshekken links en rechts.


ID: 47742 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Du Bois-Haems met tuin

Leo Duboisstraat 48 (Lebbeke)
Neoclassicistisch herenhuis, brouwerswoning, van 1868 met dubbelhuisopstand, vijf traveeën met links een geaccentueerde poorttravee. Links bleef de muur van het voormalige brouwerijgebouw bewaard. Park, aangelegd in landschapsstijl op het einde van de jaren 1880 met nog de oorspronkelijke aanleg met slingerpaden, boompartijen, vijver en heuvel met paviljoentje.


ID: 9127 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Impedorp 7 (Lede)
De classicistische pastorie werd opgericht in 1778 op een site waar zich eerder al een pastorie bevond en is een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie. Fraaie pastorietuin met uitzonderlijk bomenbestand, gedeeltelijk gedempte walgracht en Lourdesgrot.


ID: 91545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Dassonville met tuin

Izegemsestraat 3 (Lendelede)
Fabriekswoning van de olieslagerij Dassonville, gekend als "Kasteel Dassonville". Opgetrokken in de periode 1910-1914 op de plaats van het 18de-eeuwse baljuwshuis van Lendelede. Verdwenen olieslagerij ten noorden. Omstreeks 1855 drijft Pieter of Petrus Dassonville handel in kolen en meststoffen. Landhuis, gelegen in de dorpskern ten noorden van de kerk, toegankelijk vanaf de Izegemsestraat (officiële toegang) en vanaf het Dorpsplein (meest gebruikte toegang). Ommuurde tuin strekt zich uit aan de westzijde van de fabrikantenwoning tot aan de Alfons Dassonvillelaan.


ID: 91555 | Bouwkundig element

Ledebeekhoeve

Julien Ottevaerelaan 2 (Lendelede)
Losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling, met boerenhuis mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, aangevuld met 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen. Eertijds via een erfoprit toegankelijk vanaf de Kuurnsestraat, voorheen op adres Kuurnsestraat.