30839 resultaten
ID: 92154 | Bouwkundig element
Dorpsplein Slyps (Moorslede)
In 1836 werd een orgel gebouwd door Charles-Louis Vanhoutte (Waregem); dit orgel ging verloren, waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het huidige orgel werd in 1760 gemaakt door Andries Jacob Berger (Brugge) voor de voormalige Sint-Catharinakerk in Brugge. Rond 1880 werd het gekocht als eerste orgel voor de heropgerichte benedictijnenabdij van Steenbrugge. In 1933 belandde het uiteindelijk in de nieuwe kerk van Slijpskapelle. Een renovatie geschiedde door Louis-Benoit Hooghuys (Brugge) in 1880. De overplaatsing naar Slijpskapelle in 1933 was het werk van Jules Anneessens (Menen). De laatste renovatie gebeurde door Etienne De Munck (Sint-Niklaas) in 1988.
ID: 24239 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsplein Slyps 10 (Moorslede)
Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten westen van de kerk. Toegang onder meer via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), tegenover het kerkportaal. Dubbelhuis in de trant van de bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, links en rechts lage dienstgebouwtjes onder schilddaken.
ID: 24140 | Bouwkundig element
Dosseweg 7 (Moorslede)
Boerderij met losse, lage bestanddelen van baksteen rond een deels verhard erf. Erftoegang via smeedijzeren hek tussen bakstenen postamenten ten noordwesten.
ID: 24141 | Bouwkundig element
Dosseweg 9 (Moorslede)
Kleine hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Losse, lage bestanddelen van baksteen onder licht gebogen zadeldaken (mechanische pannen) met overkragende dakstoelen, rondom een onverhard erf.
ID: 24030 | Bouwkundig element
Geluwestraat (Moorslede)
Drie kapellen die deel uitmaken van de zogenaamd Grote ommegang; statie IX, X en XI, die respectievelijk "Jezus bij Pilatus", "Christus bezwijkt onder het kruis" en "Jezus ontmoet zijn moeder" voorstellen.
ID: 216981 | Bouwkundig element
Geluwestraat (Moorslede)
Duitse mitrailleurpost, vermoedelijk in 1918 opgetrokken langs de 'Dadizeele Riegel'.
ID: 24031 | Bouwkundig element
Geluwestraat 16 (Moorslede)
Hoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde donkere baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf met gekasseide en geplaveide stoepen; lange oostelijke erfoprit gemarkeerd door gietijzeren hek; omhaagde huisweide toegankelijk via ijzeren hek.
ID: 216983 | Bouwkundig element
Geluwestraat 16 (Moorslede)
Duitse bunker, opgetrokken bij een hoeve die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Dinneford House'. Vlakbij deze hoeve op het gehucht Vijfwegen was een munitiedepot aangelegd.
ID: 24145 | Bouwkundig element
Gentsestraat (Moorslede)
Arbeiderswoning met jaarsteen 1921 in het getrapt dakvenster. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen).
ID: 24143 | Bouwkundig element
Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.