Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 24184 | Bouwkundig element

Maalderij

Oude Heirweg 21 (Moorslede)
Voormalige maalderij van 1946-1947, zie molensteen naast oprit. Fabrieksgebouw van vijf op drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.


ID: 24187 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oude Heirweg 36 (Moorslede)
Boerenarbeiderswoning van zeven traveeën + afgeschuinde travee, en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, rode en donkere mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 24142 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakapel

Oude Heirweg 6 (Moorslede)
Rechthoekige kapel onder zadeldak met puntgeveltje met aandak en bekronend kruis en spitsbogige kapeldeur met ijzeren hek. De boerenarbeiderswoningen die zich achter het kapelletje bevonden, werden inmiddels gesloopt.


ID: 24188 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Oude Molenweg 15 (Moorslede)
Kleine hoeve van 1920, zie jaartal in donkerder baksteenkoppen in linker zijgevel. Wederopbouw met regionalistische inslag.


ID: 24189 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Passendaalsestraat 65 (Moorslede)
Enkelhuis uit de jaren 1920. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), links, aanpalend diephuis van één travee en één bouwlaag onder overkragend zadeldak met rond uitgesneden windbord op sierlijk uitgewerkte kraagstukken en met bekronende heks. Rode baksteenbouw, verlevendigd door middel van banden van gele sierbaksteen.


ID: 24190 | Bouwkundig element

Herenhuis naar ontwerp van O. Francotte

Pater Lievensstraat 15 (Moorslede)
Vrijstaand herenhuis van 1920, naar ontwerp van Oscar Francotte (Brussel). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), twee dakkapellen onder schilddakje (leien). Gele baksteenbouw op natuurstenen plint (bossage en arduin).


ID: 215907 | Bouwkundig element

Duitse ondergrondse militaire post Peemhut

Peemhutstraat 1 (Moorslede)
Ondergrondse betonnen militaire constructie, nu kelder van de woning Peemhutstraat 1, een huis dat zichtbaar hoger gelegen is.


ID: 24071 | Bouwkundig element

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats (Moorslede)
Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.


ID: 24072 | Bouwkundig element

Startkapel Grote Ommegang

Plaats (Moorslede)
Kapelletje ter hoogte van de basiliek; startplaats van de zogenaamd Grote Ommegang en stelt het "verraad van Judas" voor.


ID: 92151 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Plaats (Moorslede)
In de oude kerk werd in 1726 een nieuw orgel gebouwd door Antoine Gobert (Rijsel). Dit orgel werd rond 1880 overgeplaatst naar de nieuwe kerk omdat er geen middelen waren om een nieuw te kopen. In 1901 werd een "nieuw" orgel geplaatst door Frederik Loncke (Hoogstade); vermoedelijk gaat het om een renovatie van het oude orgel. Het werd vernield in WO I. In 1924 werd een nieuw orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Het werd rond 1990 totaal omgebouwd door firma Loncke (Zarren).