Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 16616 | Bouwkundig element

Woningen Clos Normand en Ty Breiz

Albert I laan 247-249 (Nieuwpoort)
Symmetrisch dubbelhuis en enkelhuis van respectievelijk drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak in cottagestijl met reminiscenties in Normandische bouwtrant zie pseudo-vakwerk, naar ontwerp van architect R. Heyneman.


ID: 16612 | Bouwkundig element

Villa in internationale stijl

Albert I laan 72 (Nieuwpoort)
Alleenstaande villa in zogenaamd "internationale stijl" uit de eerste helft van de 20ste eeuw; witbeschilderde, deels beraapte baksteenbouw onder plat dak; kubistische vormgeving; in- en uitspringende volumes; horizontaliserende raampartijen; buisvormige elementen, zie leuningen en diefijzers voor ronde oculi.


ID: 16582 | Bouwkundig element

Staats Middelbare Hoofdschool

Arsenaalstraat 22, Luitenant Calbergstraat 16-18, Schoolstraat 19-21 (Nieuwpoort)
Schoolgebouw op grosso modo U-vormig grondplan in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect L. Reynvoet, gedateerd Anno 1923 door middel van gevelsteen. Lage noordvleugel tussen inspringende en schuin geplaatste poortgebouwtjes. Analoge oost- en westvleugel van twee bouwlagen, respectievelijk met aanpalende en afzonderlijke onderwijzerswoning.


ID: 16564 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Arsenaalstraat 32 (Nieuwpoort)
Witbeschilderd bakstenen gebouw met uitgebouwde deurtravee voorzien van afdak op zuiltjes. Variante op de cottagestijl door het prettig dakenspel typerend voor de jaren 1930, en verwijzend naar soortgelijke kustarchitectuur.


ID: 16565 | Bouwkundig element

Rijksbasisschool in neotraditionele stijl

Arsenaalstraat 35 (Nieuwpoort)
Schoolgebouw op quasi U-vormig grondplan in neotraditonele stijl, gedateerd 1922 in boogveld van twee deuren respectievelijk met inscriptie Jongensschool en Meisjesschool. Lage vleugels onder zadeldak met dakkappelen, respectievelijk aan Willem Deroolaan, Arsenaalstraat en Potterstraat met rechts onderwijzerswoning. Rode bakstenen lijstgevels verwerkt met hardsteen voor gemarkeerde plint, band, deurboogvelden, enkele kruis- en bolkozijnen, vensterlateien en -afzaten.


ID: 216696 | Bouwkundig element

Toegang Britse medische post

Astridlaan (Nieuwpoort)
Toegang tot een 'Dressing Station Tunnel' in Nieuwpoort, tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd door de '257th Tunnelling Company, Royal Engineers'.


ID: 200825 | Bouwkundig element

Ramscappelle Road Military Cemetery

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats is deels ommuurd, deels met een haag omheind en heeft een open geplaveide toegang met breed uitgewerkte trap, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', twee schuil- en dienstgebouwtjes uit natuursteen en en rijen witte graftekens. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200829 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 13

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 200840 | Bouwkundig element

Standbeeld voor het 7de Linieregiment

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken naar ontwerp van beeldhouwer Edward Vereycken, onthuld in 1932. Het gedenkteken wil herinneren aan de deelname van het Belgische 7de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer, in de periode 17-23 oktober 1914 en aan de gevechten bij Lombardsijde op 4 november 1914.


ID: 212724 | Bouwkundig element

Belgische opslagplaats voor springstof

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Betonnen militaire constructie, in 1916 of 1917 gebouwd door de Belgische genie, voor de opslag van springstof waarmee het sluizencomplex van de Ganzenpoot zou kunnen ondermijnd worden, indien de geallieerde legerleiding dit bij een eventuele Duitse doorbraak noodzakelijk zou achten.